додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Новини

Зараження паразитами дозволяє вилікувати непереносимість глютену

Целіакія – захворювання, що характеризується порушенням травлення й непереносимістю глютену.
Через патологічний імунний процес руйнуються усмоктувальні ворсинки в кишечнику, що виливається в діарею і відхилення в харчуванні. І вчені знайшли несподіване вирішення цієї проблеми. Вони підсадили групі пацієнтів черв'яків Necator americanus. Далі був проведений експеримент із зростаючими дозами глютену. Висновок: завдяки паразитам переносимість целіакія підвищилася.
Секрет у тому, що паразити провокують місцеві реакції в травному тракті, які придушуються для виживання паразита. При цьому загальна система боротьби з інфекціями не страждає. Відомо: 12 пацієнтів отримали по 20 личинок круглого хробака Necator americanus. Найменша доза глютену становила одну десяту грама на добу (це десь 3 сантиметри соломинки спагетті). Найбільша доза – три грами (75 соломинок спагетті).
У звичайних умовах у пацієнтів розвинулася б діарея, здуття живота, нудота і блювання. Але всі ці симптоми значно зменшили свій вияв внаслідок терапії. Причому, у стінці кишечнику сильно зменшилося запалення. Показово: всі учасники експерименту відмовилися приймати протипаразитарні засоби. За словами вчених, протизапальний ефект паразитів пов'язаний з одним із білків, які вони виробляють. Фахівці сподіваються виділити цю сполуку, і на її базі створити препарат.
0 915
2-10-2014, 12:03

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Кабачки — майже універсальний та надзвичайно корисний овоч, який можна додавати в салат, використовувати як гарнір до м'яса
Всі рецепти ...