додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Новини

Клітини здатні ділитися навіть у старості

Співробітники Солковского інституту знайшли важливий "перемикач" у клітинах. І він може приховувати ключ до здорового старіння, пише Medical Express.
Якщо правильно впливати на "перемикач", можна змусити клітини продовжити ділення і утворення нових тканин, наприклад, легенів, печінки, навіть у старості. Відомо: з кожним циклом ділення ресурс сил організму скорочується. При цьому кінцеві ділянки хромосом – теломери – коротшають. Довжина цих ділянок безпосередньо впливає на тривалість життя людини. Коли теломери стають критично короткими, клітина перестає ділитися, і починається дегенерація органів. Однак деякі клітини виробляють ензим – теломеразу. Він відновлює теломери і дозволяє клітинам ділитися.
Теломеразу можливо вивести з ладу. Але цей процес можна розгорнути і в зворотному напрямку. Це довели експерименти з дріжджовими культурами Saccharomyces cerevisiae. На їхньому прикладі вчені змогли дослідити роботу теломерази за стадіями. Щоразу, коли клітина ділиться, вся генетична інформація повинна подвоїтися. Доки подвоєння відбувається, теломераза знаходиться на стадії попереднього складання. Тобто їй не вистачає критично важливого елементу. Але коли геном повністю дублюється, відсутні елементи утворюються в структурі. Тільки тоді теломераза може подовжити теломер. Однак майже відразу теломераза переходить в неактивну стадію.
Саме це дозволяє зберегти теломеразу в клітинах на низькому рівні. Але при старінні теломерази стає занадто мало, а ось при раку, навпаки, рівень теломерази підвищується, що дає неконтрольований клітинний ріст. Вчені ж виявили "перемикач", що стоїть за змінами в активності теломерази. Його модифікація може допомогти зберегти активність нижче небезпечного рівня.
0 1 169
24-09-2014, 08:30

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Такі мереживні паски-крафіни мають досить незвичний вигляд - нагадують водночас кекс і круасан
Всі рецепти ...
• Теги