додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Новини

Жертві паралічу обличчя пересадили усмішку

29-річна дівчина може знову посміхатися, морщити чоло, моргати і плакати після унікальної операції.
Лікарі "трансплантували посмішку" жертві важкого паралічу.
Коли англійка Бетан Робертсон-Сміт прокинулася після 13-денної коми, причиною якої стала автомобільна катастрофа, вона зрозуміла, що не може керувати своїм обличчям. Її рот був постійно напіввідкритий, дівчина не могла заплакати і навіть моргнути. При цьому одне око залишалося розплющеним, а інше заплющеним. Лікарі оголосили Бетан, що у неї двосторонній параліч обличчя.
Щоправда, медики заспокоїли пацієнтку, коли повідомили, що параліч обличчя повинен із часом минути. На жаль, і через кілька років у Бетан не спостерігалося жодних ознак поліпшення. Хоча дівчина болісно переживала через це, на її обличчі жодні емоції, як і раніше, не відображалися. На щастя, мама пацієнтки побачила по телевізору сюжет про "трансплантацію усмішки", яку здійснив пластичний хірург Чарльз Ндука, і вона відразу зрозуміла, що саме ця операція потрібна її дочці.
Йдеться про пересадку м'язів зі скроневої ділянки голови в щелепних. Складна операція вимагає тимчасового видалення щелепи, а потім прикріплення м'язів в ділянку рота, щоб вони знову могли розтягувати губи. Саме тому операція і отримала назву "трансплантація усмішки". Бетан прооперували у лікарні Queen Victoria Hospital, а тиждень потому ще й встановили платинові вставки в очні повіки, щоб вони могли заплющуватися.
Після цього дівчину чекав тривалий період реабілітації у фізіотерапевтів для розробки м'язів рота. Їй вдалося активізувати 14 м'язів, і тепер дівчина може, нарешті, знову посміхнутися. Минулого місяця вона пройшла через ще одну операцію по зміцненню м'язової тканини. Бетан стала засновником благодійного фонду підтримки жертв лицьового паралічу Великобританії, і вона хоче власним прикладом вселяти надію людям, які зіткнулися з такою ж бідою, як і вона сама.
0 959
10-09-2014, 12:03

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Такі мереживні паски-крафіни мають досить незвичний вигляд - нагадують водночас кекс і круасан
Всі рецепти ...
• Теги