додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Новини

Ожиріння збільшує ризик розвитку гіпертонії в дітей та підлітків

У новому дослідженні вчених з Європейського товариства кардіологів взяв участь 22051 дитина.
Дослідники виміряли кров’яний тиск учасників, їх Індекс Маси Тіла (ІМТ), окружність талії, співвідношення талії до зросту, товщину шкірної складки і відсоток жирової тканини. Вони з’ясували: у огрядних підлітків вищий ризик розвитку гіпертонії (підвищеного кров’яного тиску), розповідає Science World Report. В Америці це хронічне захворювання зустрічається в кожної четвертої дорослої людини.
Поширеність гіпертонії та ожиріння серед дітей і підлітків продовжує зростати в безлічі країн. Відомо, що ожиріння підвищує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, тому дослідники зайнялися вивченням цього питання у осіб молодого віку. Артеріальний тиск в межах 90-95 дітей та підлітків вважається високим нормальним артеріальним тиском (верхньою межею норми, або прегіпертонією). Якщо значення перевищує 95, то це вже гіпертонія.
Учасникам діагноз ставився на підставі кількох вимірів в різні дні і повторних оцінок. Дитина повинна була сидіти спокійно протягом п’яти хвилин. Дослідники з’ясували: у дітей та підлітків з високим ІМТ прегіпертонія зустрічалася частіше, ніж у їхніх однолітків з нормальною вагою. Надмірна вага хлопчиків в 1,6 разу підвищувала ризик прегіпертонії, а ожиріння хлопчиків – в 2,4 разу. Надмірна вага дівчаток підвищував цей ризик в 1,8 разу, а ожиріння дівчаток – в 3,3 разу. Існував міцний взаємозв’язок між зайвою вагою і підвищеним ризиком гіпертонії. У гладких хлопчиків ризик підвищувався в 5,9 разу, а в огрядних дівчаток – в 4,3 разу. Ризик зростав зі збільшенням маси тіла.
0 1 220
4-09-2014, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти
• Теги