додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Новини

Стать і соціально-економічний статус впливають на рівень холестерину

Учені з Кембриджського Університету виявили: у жінок рівень ліпопротеїнів низької щільності, відомих як "поганий" холестерин, тісніше пов’язаний з рівнем освіти, ніж у чоловіків, повідомляє The Daily Mail.
В осіб чоловічої статі рівень холестерину в більшій мірі залежить від фізичних навантажень. "Поганий" холестерин може засмітити артерії й зробити їх менш еластичними. Формування згустків і блокування артерій часто призводить до серцевого нападу або інсульту.
У дослідженні взяли участь 22 451 осіб із Норфолка віком від 39 до 79 років. Вчені врахували споживання алкоголю і Індексу Маси Тіла (ІМТ) кожного учасника. Вони також оцінили їх соціально-економічний статус, використовуючи три чинники – соціальний клас, рівень освіти і благополуччя району, де вони мешкали. Потім вони взяли у добровольців аналізи крові на загальний холестерин, "хороший" холестерин, тригліцериди і "поганий" холестерин.
Вчені виявили, що у неосвічених жінок, які старші 15 років, рівень "поганого" холестерину значно вищий, ніж у освічених, навіть при врахуванні їх ІМТ та вживання алкоголю. Вони також з’ясували: у жінок в цілому вищі рівні "хорошого" і "поганого" холестерину, ніж у чоловіків. У представників сильної статі кількість холестерину залежало від фізичних навантажень. У чоловіків, які займалися фізичною працею (робочих), рівні холестерину були нижчі, ніж у інших.
Перша теорія припускає: це може бути пов’язано з тим, що фізична активність допомагає знизити рівень холестерину. Згідно другої теорії, існує тісний зв’язок між соціальним класом і серцево-судинними захворюваннями. Проте визначити, що саме впливає на розвиток хвороб серця і судин, складно через використання кількох критеріїв для визначення соціального статусу (наприклад, роботи та рівня освіти). Кожен із них може впливати на здоров’я по-різному. Надалі дослідники планують вивчити чоловіків і жінок окремо, щоб виявити причини статевих відмінностей.
0 1 401
3-09-2014, 08:30

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Спробуйте цей чудовий шоколадно-банановий хліб. Він простий у приготуванні та дуже смачний
Всі рецепти ...