додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Новини

Ожиріння – від надмірно жирної їжі

Потребу організму людини в жирі визначають насамперед його енергетичні витрати. Тому добова норма жиру в раціоні залежить від виду трудової діяльності, статі, віку людини.
– Як правило, на частку жиру припадає 30% загальної калорійності раціону, а при особливо важкій фізичній праці – до 35 відсотків, – говорить Євген ГОРОБЧЕНКО, лікар-терапевт. – Підраховано, що прихований жир у сучасному раціоні харчування населення складає майже половину загальної кількості жиру.
Найбільше прихованого жиру в продуктах тваринного походження. У 100 г яловичини і баранини – 16-18 г жиру, жирної свинини – 49 г, курячого м’яса – 18 г, гусячого м’яса – до 40 г жиру. У 100 г варених ковбаси міститься від 20 до 30 г жиру, напівкопчених – до 45 г, сиру – 18 г, твердих сирів – до 32 г, тортів і тістечок з кремом – до 38 г, цукерок шоколадно-кремових – до 39 г жиру .
Якщо ми тривалий час будемо їсти жиру більше, ніж нам потрібно за нормою, його надлишок буде накопичуватися в депо – жирову тканину. Як наслідок розвинуться ожиріння і супутні йому захворювання.
Але і їсти жиру менше за норму теж не можна. Адже без нього наш організм не може нормально функціонувати. Жир входить до складу оболонок клітин і внутрішньоклітинних утворень. У ньому містяться такі біологічно активні речовини, як фосфатиди, стерини, вітаміни А, D, Е. Нестача, наприклад, фосфатидів, на які багата рослинна олія, призводить до накопичення жиру в печінці. Основний постачальник вітамінів А і D – вершкове масло, вітаміну Е і незамінних поліненасичених жирних кислот – будь-яка рослинна олія. І якщо організм недоотримує жир, порушується обмін речовин, у тому числі холестерину, знижується опірність до інфекцій.
І особливо хочеться зауважити: обов’язково щодня потрібно їсти 15-20 г або одну столову ложку рослинної олії, що становить 1/3 всіх жирів, які надходять в організм у чистому вигляді.
Літнім і схильним до повноти людям доцільно включати в щоденне меню до 20-30 г рослинної олії, зменшивши кількість тваринних жирів. (Л. Токарюк)
0 738
22-07-2014, 08:30

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Солодке та смачне печиво до чаю – це, як теплі і приємні спогади з дитинства
Всі рецепти ...
• Теги