додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Новини

Ожиріння – від надмірно жирної їжі

Потребу організму людини в жирі визначають насамперед його енергетичні витрати. Тому добова норма жиру в раціоні залежить від виду трудової діяльності, статі, віку людини.
– Як правило, на частку жиру припадає 30% загальної калорійності раціону, а при особливо важкій фізичній праці – до 35 відсотків, – говорить Євген ГОРОБЧЕНКО, лікар-терапевт. – Підраховано, що прихований жир у сучасному раціоні харчування населення складає майже половину загальної кількості жиру.
Найбільше прихованого жиру в продуктах тваринного походження. У 100 г яловичини і баранини – 16-18 г жиру, жирної свинини – 49 г, курячого м’яса – 18 г, гусячого м’яса – до 40 г жиру. У 100 г варених ковбаси міститься від 20 до 30 г жиру, напівкопчених – до 45 г, сиру – 18 г, твердих сирів – до 32 г, тортів і тістечок з кремом – до 38 г, цукерок шоколадно-кремових – до 39 г жиру .
Якщо ми тривалий час будемо їсти жиру більше, ніж нам потрібно за нормою, його надлишок буде накопичуватися в депо – жирову тканину. Як наслідок розвинуться ожиріння і супутні йому захворювання.
Але і їсти жиру менше за норму теж не можна. Адже без нього наш організм не може нормально функціонувати. Жир входить до складу оболонок клітин і внутрішньоклітинних утворень. У ньому містяться такі біологічно активні речовини, як фосфатиди, стерини, вітаміни А, D, Е. Нестача, наприклад, фосфатидів, на які багата рослинна олія, призводить до накопичення жиру в печінці. Основний постачальник вітамінів А і D – вершкове масло, вітаміну Е і незамінних поліненасичених жирних кислот – будь-яка рослинна олія. І якщо організм недоотримує жир, порушується обмін речовин, у тому числі холестерину, знижується опірність до інфекцій.
І особливо хочеться зауважити: обов’язково щодня потрібно їсти 15-20 г або одну столову ложку рослинної олії, що становить 1/3 всіх жирів, які надходять в організм у чистому вигляді.
Літнім і схильним до повноти людям доцільно включати в щоденне меню до 20-30 г рослинної олії, зменшивши кількість тваринних жирів. (Л. Токарюк)
0 823
22-07-2014, 08:30

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти
Кутя

Кутя здається простою стравою лише на перший погляд. Насправді вона вимагає точності, терпіння та розуміння процесів
Всі рецепти ...