додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Новини

На місці румунського села утворилося токсичне озеро

Колись гарна село в горах, а нині – самотня церковна башта і кілька будинків, затоплених токсичними водами, сповнені ціанідів та інших шкідливих хімікатів.
Таке сумне, але водночас величне видовище відкривається в румунському повіті Алба. Місцеві жителі були змушені покинути ці місця кілька десятків років тому. Картина, яка відкривається тут, наочно демонструє, як прогрес і промисловість не щадять традиції і почуття людей.
Видобуток міді в шахтах Розія Пойен в Західно-Румунських горах повіту Алба став справжнім прокляттям для жителів двох сіл, розташованих біля підніжжя гір, де розташовані шахти. Їхні страждання почалися в 1977 році, коли Ніколає Чаушеску вирішив з вигодою використовувати величезне родовище міді, знайдене в цих горах.
Уряд змусило жителів сусідньої села Джамала виїхати зі своїх будинків і забути про старий уклад життя, щоб звільнити місце для виходу токсичних відходів із шахт.
Було евакуйовано 400 сімей, а на місці їхнього села з'явилося штучне озеро, що стало своєрідним водозбором, в який стікали води, забруднені відходами.
Вода в озері дуже токсична, у ній повно ціаніду та інших хімікатів. Із часом озеро поглинуло колись красиве село. Церковна вежа і кілька будинків – ось все, що від неї залишилося.
0 768
18-07-2014, 14:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Кабачки — майже універсальний та надзвичайно корисний овоч, який можна додавати в салат, використовувати як гарнір до м'яса
Всі рецепти ...