додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Новини

Вчені виявили нові корисні властивості помідорів

Про корисний вплив помідорів на організм людини лікарі говорили і раніше, але тепер той факт, що головний помідорний компонент – лікопин - покращує функції судин, отримав наукове обгрунтування.
Дослідники з Кембриджа з’ясували, що лікопин відчутно корисний при серцево-судинних хворобах, пов'язаних з ушкодженнями артерій.
Кембриджські вчені здійснили експеримент, під час якого давали учасникам добавку, що містить лікопин, і плацебо. У випробуванні були задіяні 36 добровольців з серцево-судинними захворюваннями, які брали статини і які мали порушення в ендотелії (внутрішньої вистилки судин і артерій), і 36 здорових людей. Ніхто з піддослідних не знав, які саме добавки приймає.
При підведенні підсумків з'ясувалося, що прийом лікопину значно поліпшив стан судинної системи тих учасників експерименту, хто мав в анамнезі хвороби серця. У них завдяки лікопину на 53%, розширилася прохідність кровоносних судин, що покращило кровообіг і кровопостачання внутрішніх органів. Крім того, у цих добровольців було зафіксовано істотне стан ендотелію, що дуже важливо для здоров'я серця - тканина швидко регенерувалася, ставала більш еластичною.
За словами вчених, позитивна дія лікопину в помідорах, які насичені цим пігментом, посилюється, якщо приймати їх у вигляді пюре, кетчупу або з оливковою олією. Міститься лікопин і в таких фруктах і овочах, як грейпфрути, спаржа, морква, кавуни. Всі ці дари природи можуть стати хорошими захисниками самопочуття для тих, кому доводиться боротися з хворобами серця і артерій.
0 886
17-06-2014, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти
Кутя

Кутя здається простою стравою лише на перший погляд. Насправді вона вимагає точності, терпіння та розуміння процесів
Всі рецепти ...