додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Новини

Вчені виявили нові корисні властивості помідорів

Про корисний вплив помідорів на організм людини лікарі говорили і раніше, але тепер той факт, що головний помідорний компонент – лікопин - покращує функції судин, отримав наукове обгрунтування.
Дослідники з Кембриджа з’ясували, що лікопин відчутно корисний при серцево-судинних хворобах, пов'язаних з ушкодженнями артерій.
Кембриджські вчені здійснили експеримент, під час якого давали учасникам добавку, що містить лікопин, і плацебо. У випробуванні були задіяні 36 добровольців з серцево-судинними захворюваннями, які брали статини і які мали порушення в ендотелії (внутрішньої вистилки судин і артерій), і 36 здорових людей. Ніхто з піддослідних не знав, які саме добавки приймає.
При підведенні підсумків з'ясувалося, що прийом лікопину значно поліпшив стан судинної системи тих учасників експерименту, хто мав в анамнезі хвороби серця. У них завдяки лікопину на 53%, розширилася прохідність кровоносних судин, що покращило кровообіг і кровопостачання внутрішніх органів. Крім того, у цих добровольців було зафіксовано істотне стан ендотелію, що дуже важливо для здоров'я серця - тканина швидко регенерувалася, ставала більш еластичною.
За словами вчених, позитивна дія лікопину в помідорах, які насичені цим пігментом, посилюється, якщо приймати їх у вигляді пюре, кетчупу або з оливковою олією. Міститься лікопин і в таких фруктах і овочах, як грейпфрути, спаржа, морква, кавуни. Всі ці дари природи можуть стати хорошими захисниками самопочуття для тих, кому доводиться боротися з хворобами серця і артерій.
0 764
17-06-2014, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
• Теги