додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Новини

Ранню полуницю краще не їсти

У міських поліклініках з’явилися скарги чернівчан щодо отруєння полуницею.
– Купила ягоди в магазині, – розповідає чернівчанка Леся. – Їли ми з сестрою. Наступного дня з’явилися нудота, пронос, запаморочення голови.
– Придбала полуницю на базарі, – говорить чернівчанка Оксана. – Наступного дня відчула сильне нездужання: були нудота, блювання, пронос.
– По-перше, пористість поверхні ягоди в сезон рясного цвітіння створює умови для накопичення на її поверхні пилку від різних рослин в значних кількостях, що може спричиняти алергічні реакції, – говорить Олександр ФЕДІВ, завідувач кафедри внутрішньої медицини БДМУ. – По-друге, та ж пористість поверхні ягоди в поєднанні з її вагою створює умови для контакту із землею і збагачення поверхні ягоди не тільки різноманітними мікроорганізмами, але й яйцями гельмінтів та найпростіших, рясно представлених на українських чорноземах. Полуницю, на відміну від морквини, щіткою не потерти. І варити весняну ягоду з початку сезону не хочеться.
По-третє, комплекс органічних кислот (щавлева, саліцилова) при контакті зі слизовою оболонкою шлунка посилює її роздратування, що може спричиняти загострення гастриту, гастродуоденіту, виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки.
По-четверте, щавлева кислота, яка утворює з кальцієм нерозчинні оксалати кальцію, і, залежно від умов вживання полуниці, або загострює карієс, або викликає явища остеопорозу, або провокує сечокам'яну хворобу, або спричиняє загострення обмінно-дистрофічних захворювань суглобів, патології травного каналу, пієлонефриту, цистопієліту, циститу.
По-п'яте, велика кількість кісточок, потрапляючи в шлунок натще, можуть сприяти загостренню виразкової хвороби, гастродуоденіту, оскільки до хімічного подразнення слизової оболонки додається механічне.
– Зазвичай ранні сорти найніжніші – і зберігаються погано, і псуються швидко, – пояснює Олександр Федів. – Втім, це не дивно: оскільки перша полуниця – товар дороговартісний, виробники, поспішаючи зняти “вершки”, різними методами прагнуть прискорити її дозрівання, найчастіше за допомогою ударних доз азотних та інших добрив. Одержавши “дозу”, полуниця набирає масу рекордними темпами за рахунок вологи. Тому в ранніх сортів ягоди рихлі, водянисті й не дуже смачні. А нерідко наступного ранку після покупки така полуниця може запліснявіти.
Отже, краще набратися терпіння і вже через пару тижнів купувати червневу полуницю – ароматну, смачну, з особливим рубіновим відтінком, якого немає в імпортної. Але не поспішайте відривати хвостики, адже з ними ягоди зберігаються довше. І ще: не купуйте ягоди у стихійних торговців, їх продукцію ніхто не перевіряв. Крім того, пом’яті чи підгнилі ранні ягоди купувати не можна. Фахівці радять полуницю ретельно промивати, не куштувати немитих ягід на базарі і, звичайно, вживати їх у помірній кількості. Крім того, що полуниця може викликати алергію, потрібно знати, що у перших зборах ягід найбільше нітратів, які вони вбирають у себе із землі. Другий-третій врожай уже безпечніший. Особливо обережно треба давати ці ягоди маленьким дітям, і то з двох-трьох років.
0 1 369
4-06-2014, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Марципан набагато легше приготувати вдома, ніж ви можете подумати
Всі рецепти ...