додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Новини

Дитячі кошмари провокують виникнення розладів психіки

Учені з Великобританії стверджують, що батькам обов'язково слід звернути увагу на цей момент.
Страшні сни періодично бачать багато дітей. Але занепокоєння повинні викликати тільки регулярні повторення нічних кошмарів, запевняють фахівці. Довести цю теорію дозволило тривале спостереження за майже 7000 дітьми. Вчені вели таке спостереження то того часу, доки учасникам експерименту не виповнилося по 12 років. Батьки цих дітей регулярно розповідали дослідникам про наявність проблем зі сном і їхні особливості. Пізніше була проведена діагностика, що дозволяє визначити психічні розлади і окремі симптоми - марення, галюцинації тощо.
З'ясувалося, що в 37% випадків діти страждали від прояву нічних кошмарів протягом кількох років. Майже у кожної десятої дитини відзначаються кошмари, які, як правило, турбують малюків у віці від 3 до 7 років.
Ті діти, які бачили жахливі сни у дванадцятирічному віці, мали проблеми психічного характеру в 3,5 разу частіше. Якщо кошмари турбували підлітка постійно, то ризик розвитку таких патологій збільшується удвічі.
На думку вчених, пояснити таке явище можна, використовуючи дві теорії. По-перше, слід врахувати, що діти, над якими знущаються або наносять їм інші моральні травми, страждають і психозами, і порушеннями сну. По-друге, такий зв'язок може пояснюватися особливостями організації мозкової діяльності у маленьких дітей. Мозку дитини важко розрізнити сон і неспання, реальність і те, що не є реальним. Лікарі стверджують, що лікування порушень сну у дитини не позбавляє від психічних відхилень.
Нещодавно психологи здійснили інше дослідження, яке засвідчило, що сновидіння можуть впливати на поведінку людини. До того ж внаслідок впливу на організм деяких сновидінь в організмі можуть відбутися і зміни фізіологічного характеру. Дослідники з США спостерігали за 1000 добровольцями обох статей. В учасників експерименту щодня запитували про сни, а також про те, як сновидіння впливали на їхню поведінку. З'ясувалося, що до цих пір багато людей впевнені, що сни мають прихований таємний сенс. Отже, якщо вночі було тривожне сновидіння, то протягом дня людина намагається попередити наступ неприємностей, оскільки вважає сон своєрідним попередженням.
0 1 107
27-03-2014, 18:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Ці пончики на сметані найбільше схожі до класичних, однак відрізняються простим рецептом
Всі рецепти ...
• Теги