додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Новини

Діти вживають надто багато солі

Такий висновок днями опублікували вчені з Великобританії.
Дослідники акцентують на тому, що сіль сприяє збільшенню ризику підвищення кров'яного тиску у дітей вже з однорічного віку. До того ж солона їжа сприяє розвитку інсультів і серцевих нападів. Вони впевнені, що слід докласти спільних зусиль для зниження її вмісту в тих продуктах, які вживають діти.
Було проведено дослідження добових аналізів сечі 340 дітей. Всі учасники експерименту вели докладні звіти щодо свого щоденного раціону. Як виявилося, учасники дослідження у віці від 5 до 6 років кожен з'їдали в цілому 3,75 г солі, діти у віковій групі від 8 до 9 років - 4,72 г, а підлітки від 13 до 17 років - 7,55 м. Вчені відзначили і той факт, що хлопчики з'їдали трохи більше солі, ніж дівчата. Якщо розглянути продукти харчування, разом з якими в організм дитини потрапляла сіль, то 36% цього елемента припадало на зернові та каші, 19% - на продукти з м'яса, 11% - на молочні продукти. При цьому з продуктів, які мають виражений солоний смак, в організм надходило всього 5% солі.
В даний час органи охорони здоров'я Великобританії рекомендують дорослим людям обмежитися щоденним введенням в раціон не більше 6 г солі. Водночас кардіологи з США ще більш категоричні в цьому питанні: вони радять обмежуватися щодня не більше ніж 3,7 г солі, причому ця рекомендація стосується як дітей, так і дорослих. Згідно зі статистикою, до 93% американських дітей від 1 до 18 років зловживають сіллю.
Щоб зменшити вміст солоного в раціоні, дієтологи радять вживати якомога менше страв з фастфуду і ресторанів, а також обов'язково вводити в меню свіжі продукти.
До речі, нещодавно представники іспанської асоціації кардіологів висловили думку, що сіль сприяє появі у людини такої ж стійкої залежності, як і кокаїн. Фахівці кажуть, що велика кількість солоного призводить до зміни в нервових клітинах гіпоталамуса. Як наслідок, в гіпоталамусі утворюється надмірна кількість дофаміну і орексину, що призводить до вираженого відчуття насолоди і задоволення. Точно так само на організм людини впливає кокаїн. При цьому іспанські медики повідомляють, що в останні десять років від хвороб, пов'язаних з підвищеним тиском, померло удвічі більше людей. Тому іспанські медики солідарні з колегами з інших країн і теж рекомендують зменшити споживання солі.
0 1 084
27-03-2014, 14:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Спробуйте цей чудовий шоколадно-банановий хліб. Він простий у приготуванні та дуже смачний
Всі рецепти ...