додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Новини

Позмінна нічна робота провокує смерть клітин мозку

Але насправді це не рятує, пише The Daily Mail. Хронічна нестача сну призводить до незворотної втрати клітин мозку.
Медична школа Університету Пенсільванії довела: втрата сну пов'язана з ушкодженнями та втратою нейронів, необхідних для інтелектуальної роботи і збереження пильності. Раніше вважалося, що після безсонної ночі можна повністю відновитися. Однак увага та інші характеристики не відновлюються навіть через три дні.
Вчені досліджували мишей після періодів нормально відпочинку, коротких періодів неспання і тривалих періодів без сну. Так, після короткострокової втрати сну нейрони посилювали вироблення білку, важливого для отримання енергії. Цей же білок запобігав пошкодженню нейронів. А ось після тривалого періоду неспання білок переставав працювати нормально. У підсумку фіксувалися ознаки підвищеного показника клітинної смерті.
Зокрема миші втратили 25% нейронів блакитної плями мозку. Ця зона відповідає за фізіологічні реакції на стрес і паніку. Можливо, якщо підвищити концентрацію білку в мітохондріях нейронів, то це захистить клітини від смерті в умовах відсутності сну. Також реакція тіла на брак сну може відрізнятися через вік, наявність діабету, жирних продуктів в раціоні і брак фізичної активності. Ще вчені збираються дослідити зв'язок нічної роботи, хвороб Паркінсона й Альцгеймера.
0 1 537
25-03-2014, 20:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...
Чим небезпечний цукровий діабет?
Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Кулінарний блогер Дмитро Дорошенко пропонує приготувати традиційні американські панкейки, які люблять подавати на сніданок у США й Канаді
Всі рецепти ...