додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Новини

Вчені навчилися передбачати смерть за аналізом крові

Вперше "тестами на смерть" зайнялася команда естонських дослідників. Вони поставили мету встановити концентрацію 106 біомаркерів в крові людини та їхній вплив на її організм. Біомаркер є біологічною молекулою, яка присутня у крові і тканинах людського організму і здатна сигналізувати про патологічний процес або про захворювання.
Естонська група дослідників провела аналізи зразків крові у 9842 пацієнтів і дійшла висновку, що у 508 із них смерть настане протягом найближчих п'яти років (головним чином через проблеми з серцем, а також через рак та інші недуги).
Вчені з'ясували, що набір з чотирьох біомаркерів дозволяє з точністю передбачити ризик смерті в близькій перспективі, навіть якщо людина добре почувається. У якості "вершників смерті" виступили: альфа-1-кислий глікопротеїн, альбумін, цитрат і розмір часток ліпротеїну досить низької щільності.
Подібні шокуючі висновки також були підтверджені і фінськими вченими, які здійснили незалежне дослідження з отриманням тих самих результатів. На думку авторів дослідження, такі тести можуть допомогти виявити можливу загрозу для людей, які не мають будь-яких симптомів хвороби, і допоможе "потягнути" їхній час.
Однак потрібне проведення додаткових досліджень та отримання підтверджень результатами в інших умовах і серед інших етнічних груп. Але постає й етичне запитання: чи потрібно попереджати пацієнта про те, що незабаром він може померти, якщо йому вже не можливо допомогти?
0 1 297
12-03-2014, 13:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Кабачки — майже універсальний та надзвичайно корисний овоч, який можна додавати в салат, використовувати як гарнір до м'яса
Всі рецепти ...