додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Анонси

У БДМУ проводитимуть курси з надання першої домедичної допомоги

Акцент буде зроблено на наданні невідкладної медичної допомоги водіям транспортних засобів.

Кожну другу суботу вересня за ініціативою Національних організацій – членів Міжнародного руху Червоного Хреста і Червоного півмісяця – в усьому світі відзначається Всесвітній день надання першої медичної допомоги. В 2015 році Всесвітній день надання першої медичної допомоги припадає на 12 вересня.

Кафедра догляду за хворими та ВМО Буковинського державного медичного університету активно бере участь у проекті з надання першої медичної допомоги та запрошує всіх бажаючих записатися на курси. У Центрі практичної підготовки досвідчені фахівці, професори, доценти за сучасними програмами допоможуть відпрацювати навички на спеціальних фантомах і муляжах, що дозволяє оволодіти не просто теоретичними знаннями, а й практичними вміннями. Цього року акцент буде зроблено на наданні невідкладної медичної допомоги водіям транспортних засобів.

Контактні телефони: кафедра догляду за хворими та вищої медсестринської освіти, доц. Гайдуков Вячеслав Анатолійович 0509737133.

Співробітники кафедри регулярно проводять подібні заняття у школах і коледжах міста та області. 9 вересня тренінг з ПДД відбувся у Чернівецькому ліцеї №3 медичного профілю Чернівецької міської ради. Загалом понад 200 осіб (викладачі, менеджери, бізнесмени, волонтери, студенти, добровольці АТО) закінчили однотижневі курси з надання невідкладної медичної допомоги.

У повсякденному житті екстрені ситуації виникають несподівано - забої, розтяги, переломи, відмороження, теплові удари, ураження електричним струмом, утоплення. Особливе значення в реаліях сьогодення має вміння надати домедичну допомогу при дорожньо-транспортних пригодах, пораненим під час збройних протистоянь та транспортувати пораненого в сектор укриття.

У цих ситуаціях повинна бути надана екстрена медична допомога. В основному це відбувається в умовах дефіциту часу і під час відсутності людей зі спеціальною медичною освітою. Важливо діяти швидко й рішуче, тому що в такі моменти дорога кожна секунда.

Існує термін так званої "золотої години" – часу, коли постраждалому можна надати найбільш дієву першу допомогу. Саме в такі моменти здоров’я людини, що потрапила в несподіване критичне становище, перебуває між життям і смертю. Пояснюється це тим, що протягом першої години після настання нещасного випадку, коли максимальні компенсаторні функції організму людини є вираженими, і можуть ефективно підтримувати стабільний стан приблизно протягом однієї години, надання першої медичної допомоги є найбільш ефективним і дозволяє мінімізувати розвиток небезпечних ускладнень.

Кожна людина повинна вміти надавати першу допомогу, і навчатися цьому треба зі шкільної лави.

Провідні фахівці стверджують, що за умови, коли 10% населення країни володіє правилами надання домедичної допомоги, летальність на догоспітальному етапі зменшується в середньому на 20%. При досягненні цього показника в Україні можливо щороку рятувати 26 тис. осіб.
0 2 256
10-09-2015, 20:46

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти
• Теги