додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Новини

Сльози від амброзії та полину


Пилок амброзії вважається найбільш агресивним алергеном.

Серпень для багатьох алергіків – проблемний місяць. Пилок полину і злаків, цвітіння амброзії – все це серйозні алергени.

Для багатьох алергіків час цвітіння амброзії –неприємна пора. Пилок цього бур’яну вважається найбільш агресивним алергеном. Рослина квітне з кінця липня до середини вересня, тож уникнути зустрічі з "ворогом" навряд чи вдасться.

Симптоми починають розвиватися в тому випадку, якщо людина вдихає повітря з пилком амброзії або шкіра контактує з квітучою рослиною.
Алергія на амброзію може виявлятися так само, як і на інший пилок. Турбує нежить, з’являється почервоніння очей і сльозотеча, першіння в горлі, кашель, свербіж шкіри.

"У другій половині серпня на Буковині для алергіків небезпечними є пилок полину і злаків, – розповідає доцент кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології Буковинського медичного університету, алерголог вищої категорії Наталя КАСПРУК. – А ось висока концентрація пилкових зерен амброзії спостерігається на півдні та південному сході країни. На Буковині концентрації цього алергену зазвичай низькі. Натомість високою є концентрація пилку полину. Проте до кінця серпня вона знижуватиметься. Серед інших алергенів – пилкові зерна кропиви та рослин родин лободових та злакових.
Полегшуються симптоми алергії під час дощів. Коли опадів немає, концентрації спор грибів зазвичай залишаються досить низькими, проте із наближенням осені їх розмаїття збільшиться. У атмосфері спостерігатимуться різні види грибкових алергенів, що може спровокувати або посилити алергічні реакції: риніти, кашель, бронхоспазми".

Лікарі радять у період загострення алергії не вживати продукти, які містять інгредієнти, що можуть спричинити перехресні реакції з алергенами пилку.
– Якщо за алерготестами у вас визначена реакція на пилок злаків (жито, тимофіївка, райграс, лисохвіст) не рекомендовано вживати мед, хліб, печиво, макарони, сухарі, манну крупу, кондитерські вироби та морозиво, ковбаси, пиво, віскі, пшеничну горілку, – каже Наталя Каспрук. – Якщо є алергія на пилок бур’янів (полин, лобода, амброзія, соняшник) не рекомендовано вживати мед, халву, насіння соняшника, масло, дині, кавуни, персики, селеру. При алергії на пилок бур’янів не рекомендовані також трав’яні збори з ромашки, календули, мати-й-мачухи.

За наявності явищ застуди в період загострення полінозу не використовуйте безконтрольно протизапальні, жарознижувальні, антибактеріальні, фітопрепарати та лікувальні льодяники.

Необхідність і можливість їх вживання визначає тільки лікар.
За можливості не плануйте стоматологічні та косметичні маніпуляції. Адже під час використання місцевої анестезії спостерігається додаткове алергенне навантаження.
Людмила ОСАДЧУК

Поради

Від алергії – вологе прибирання
- Якщо потерпаєте від полінозу у серпні, дуже добре поїхати у відпустку на море або в гори, де немає активного пилкування рослин.
- Не займайтесь активною діяльністю на вулиці в ранковий час. Адже пік викиду пилку припадає на період з 5 до 12 години, особливо – у суху вітряну погоду.
- Не вивішуйте для сушіння на відкритому повітрі одяг і білизну – на неї осідає пилок.
- Зачиняйте вікна на ніч і вранці або завішуйте вікна мокрою тканиною. Зачиняйте вікна в автомобілях.
- Носіть сонцезахисні окуляри та головні убори. Вони частково захищають від пилку.
- Після повернення з вулиці мийте голову і руки, промивайте очі й ніс теплою (ніс бажано підсоленою) водою, змінюйте одяг.
- Частіше робіть вологе прибирання в оселі.
0 6 505
29-08-2018, 10:30

Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...
Чим небезпечний цукровий діабет?
Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Кулінарний блогер Дмитро Дорошенко пропонує приготувати традиційні американські панкейки, які люблять подавати на сніданок у США й Канаді
Всі рецепти ...