додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я, Публікації

Болить горло? Їжте морозиво


Полегшити біль хворому горлу допомагає морозиво, каже в.о.заступника міністра охорони здоров’я Уляна Супрун. Чи погоджуються із цим лікарі?

Пройшли повз холодильник з морозивом, тому що болить горло? Повертайтесь назад і сміливо обирайте улюблений пломбір. Немає причин відмовлятися від холодних ласощів, особливо у спекотну погоду, пише виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна СУПРУН. Вона запевняє, що морозиво втамовує біль і працює як анестетик. Аргументує це рекомендаціями світових клінік.

Якщо болить горло, лікарі зазвичай рекомендують пити багато теплої рідини, полоскати соляним розчином та уникати гострої та кислої їжі. Неочікувано, але ви можете додати для послаблення болю холодну їжу, радить Уляна Супрун.

Насправді холодне морозиво та заморожені фруктові соки працюють як анестетик, що допомагає заспокоїти запалення та дати тимчасове полегшення болю. Це в жодному разі не може бути лікуванням, проте хороший метод тимчасового знеболення. Холодне стимулює зменшення набряку, тому консервує запальні процеси в горлі. Окрім того, коли є набряк в горлі, дуже важко їсти звичайні продукти. Невелика порція морозива допомагає зменшити біль та полегшує процес ковтання їжі.

Проте важливо обирати натуральне морозиво з мінімальною кількістю добавок, оскільки шматочки шоколаду, горішків, родзинок можуть викликати подразнення. Або ж обирайте звичайний фруктовий сік без будь-яких добавок.

Варто їсти невелику порцію та дуже повільно, не ковтаючи великі шматки. Опісля прополощіть горло звичайною водою.
Уникати ж варто продуктів, які можуть подразнювати слизову оболонку, а саме сухі продукти (чіпси, сухарики, приправи, копчені продукти, кава, сирі овочі). Звісно ж, варто відмовитись від алкоголю та куріння.

Споживання холодної їжі має сенс тільки для короткочасного полегшення болю в горлі, проте це не метод лікування.
Людмила ОСАДЧУК

Коментар лікаря
Холодне полегшить біль, але це не ліки

Світлана Левицька, професор кафедри дитячої хірургії та отоларингології БДМУ:

– Це порада американської школи лікарів. Морозиво дають, бо воно поживне, калорійне. Його не потрібно жувати, а коли хворе горло, жувати важко. Одне з пояснень використання морозива – його низька температура, а при цьому бактерії не розмножуються. Але потрібно добре розуміти, що якщо захворіли на ангіну, то без антибіотика вона не мине.

Морозиво не може призвести до захворювання горла. Адже проблема не у морозиві, а у горлі. Якщо у вас хронічний тонзиліт, і в горлі вже "живе" інфекція, мигдалини не справляються зі своїми функціями, то буде достатньо одного морозива, щоби була ангіна. Але стрептокок, який викликає ангіну, знаходиться не в морозиві.

Морозиво не може призвести навіть до почервоніння горла. Можна спокійно їсти його. Почервоніння горла – це вірусна інфекція. І до цього призводить контакт із хворою людиною. Якщо вірусу в організмі немає, то ні морозиво, ні холодні напої не нашкодять. Але холодне запускає процес, якщо інфекція є.
Шкоди горлу більше завдасть дуже гаряче пиття, ніж холодне морозиво. Морозиво справді може полегшити біль горла. Під час використання холодного відбувається анестезія поверхневих рецепторів і трохи послаблюється біль. Але це не панацея. Після вирізання мигдалин у нас діти активно їдять морозиво, щоби не було кровотеч, бо завдяки холодному скорочуються судини.

Морозиво при хворому горлі – для нас це звучить дико. У наших лікарів інша тактика. Ми радимо при болях у горлі часто пити теплу рідину: компоти, соки, чаї. Якщо пити теплу рідину, ви зволожуєте слизову оболонку, але не анестезуєте рецептори. Та особисто мені комфортніше, коли я п’ю тепле. Але якщо людина готова лікуватися за такою схемою, нічого поганого морозиво не зробить.
0 1155
8-08-2018, 16:10

Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...
Чим небезпечний цукровий діабет?
Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти