RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Як жителям об'єднаних територіальних громад отримати більше користі від децентралізації?
Не слід покладатися лише на президента, Верховну Раду чи Кабмін — для вирішення місцевих питань децентралізація дає місцевим громадам достатнє коло повноважень.

Після місцевих виборів 2020 року усі територіальні громади стали укомплектованими, а деякі навіть приростили немало території. Наприклад, до складу Полтавської міської громади увійшли місто і 55 навколишніх сіл.
Міська громада Луцька розширилася ще на 35 населених пунктів. А є такі міські громади як Запорізька, Миколаївська, Одеська і Чернівецька, які не прийняли до свого складу жодного навколишнього села.

Наскільки ефективним було об'єднання / необ'єднання, дізнаємось у найближчому майбутньому.
Але слід зазначити, що воно відбувалося не для того, щоб позбавити одні громади самоврядування, а інші змусити віддавати гроші бідним селам, а для того, щоби ефективніше вирішувати спільні проблеми.

Наприклад, жителі ближніх сіл роками їздять у місто на роботу. Так вони роблять місто успішним, оскільки сплачують до його казни частину податків.

Завдяки децентралізації навіть вони мають відчути покращення в інфраструктурі та благоустрої у себе, в селі.
Також з реформою децентралізації у низці громад помітно зросла кількість населення. Рекордсменом серед обласних центрів став Краматорськ.

Після об'єднання населення громади виросло на понад 22%. Схожа ситуація — і в Івано-Франківській громаді, де кількість жителів громади збільшилась на понад 20%.

Яка від цього користь громаді? Більше людей — більший місцевий бюджет. Лише податки на доходи фізичних осіб (ПДФО) регулярно становлять більше половини доходів місцевих бюджетів.
Також з 2016 року після змін бюджетного та податкового законодавства до місцевих бюджетів почали надходити деякі нові податки, а за окремими податками збільшився відсоток надходжень. У першу чергу йдеться про:
- 100% плати за надання адміністративних послуг
- надходження від продажу алкоголю, тютюну та нафтопродуктів
- податок на некомерційне житло
- податки і збори, розміри яких громади можуть установлювати самостійно.
Якщо у 2014 році, до початку реформи, власні доходи загального фонду місцевих бюджетів становили 68,6 млрд грн, то у 2020 році вони зросли більш ніж у 4 рази — до 289,9 млрд грн.

З більшою кількістю грошей, яка опинилася на місцях за останні 5 років, і зменшенням залежності від центру, влада на місцях може краще планувати розподіл коштів на потреби та розвиток громади.

Адже чим розвиненіша громада, тим привабливішою вона стає для бізнесу, який може створити нові робочі місця, що збільшить доходи до місцевих бюджетів через податки.

Що маємо сьогодні?

Перед новим роком і після нього громади ухвалювали місцеві бюджети. На початок лютого майже всі обласні центри вже їх затвердили.

Але у Чернігівській, Черкаській, Хмельницькій, Ужгородській та Тернопільській міських громадах найближчим часом бюджети зміняться.

Утім, хвилюватися не варто, бо “зради” немає: місцеві ради цих міст ухвалили свої бюджети до рішення Верховної Ради України про залишення акцизу від продажу пального за місцевими бюджетами.

Очевидно, що зі збільшенням територій, кількості населення і бюджетів з'явилися додаткові проблеми. Наприклад, турбота про дороги, лікарні, школи і автобусні маршрути, за які раніше відповідали інші органи місцевого самоврядування.
Тому теперішнім місцевим управлінцям необхідно залучати громадян до формування бюджетної політики — не тільки щоб вирішувати актуальні проблеми громади, але і щоб бути відкритими, прозорими та зрозумілими.

До прикладу, жителі громади можуть брати участь в громадських слуханнях щодо формування місцевих бюджетів, подавати власні проєкти у рамках громадського бюджету, контролювати відкритість та доступність інформації про роботу місцевої влади, зокрема на що і скільки грошей вона витрачає.
Завдяки врахуванню позицій людей, звітуванню, послідовному плануванню доходів і витрат місцевих бюджетів можна дізнатися про проблеми та вчасно їх вирішити.

Замість висновків

За соцопитуваннями, українці схильні покладати відповідальність за вирішення своїх проблем на представників державної влади — президента, Верховну Раду або Кабмін.
Адже їх можна побачити в новинах частіше, ніж голову будь-якої громади чи місцевих депутатів. Але повноваження представників центральної влади обмежені Конституцією і законами.

Іншими словами, представники державної влади у більшості випадків не мають стосунку до вирішення місцевих проблем, як-от ремонт лікарні та школи чи ями на дорогах в місті.
Натомість, ними займається місцева влада.
Тому важливо все-таки дізнатися, а за що саме відповідає місцева влада. Так громадянам простіше контролювати, на що витрачають їхні гроші.

Оскільки перед виборами місцеві політики обіцяли чимало, то зараз саме час перевірити, що вони роблять для виконання своїх обіцянок і чи достатньо грошей в бюджеті на їхнє виконання.
Якщо ж неможливо знайти цю інформацію та простежити хід здійснення обіцяного перед виборами, то спитайте зі своїх депутатів або політичні партії, які вони представляють.
Адже чим активнішими є громадяни і чим більш включені вони у процес ухвалення важливих для громади рішень, тим більше шансів на те, що влада працюватиме ефективно та в інтересах своїх жителів.

Аналітик Центру Спільних дій Олексій Півторак
Редактор: CentreUA
19-02-2021, 14:23
Коментарів 0 Переглядів 29 012

Теги -
Низка населених пунктів залишиться без електрики через ремонт електричного обладнання

"Щоби дронів було більше, долучайтеся до збору на покупку комплектуючих", - закликала Віолетта Олійник
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Побачене нікого не залишило байдужим. Декого з героїв документалки вже немає...


Ніколи не кажи ніколи… Блог Ярослава Волощука
Дуже цікаві процеси відбуваються у Європі.
Гуманітарні автомобілі  швидкої допомоги з Італії “випарувалися”: про них не знає ні керівництво Чернівецької ОВА, ні лікарі

Куди зникли швидкі допомоги, які у березні 2022 року надійшли як гуманітарна допомога до Чернівецької області? З’ясувати це не може навіть керівництво області.
ВІДЕО Переглянути все відео

Влаштували ярмарок, майстеркласи, концерт. Збирають кошти на дрони та інші необхідні речі для військових

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!

Із 5 до 24 лютого усі клієнти можуть здати пакет аналізів "Вияви анемію" всього за 1 гривню та перевірити рівень заліза, фолієвої кислоти та вітаміну В12 в організмі.

Уявіть світ, де ваша дитина не просто долучається до занять спортом, а стає частиною захопливої історії успіху, розвивається у всіх аспектах і реалізує себе у неймовірно видовищному та динамічному мистецтві. Це не фантазія, це реальність, яка вже стала доступною в Чернівцях завдяки майстру спорту і сертифікованому тренеру Таїсії Столярчук.

Стопа людини бере на себе все навантаження тіла. І мінімальні порушення та відхилення від норми провокують цілу низку захворювань. Тому важливо ретельно й відповідально ставитися до здоров’я своїх стоп.
• Теги