RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Рада схвалила закон про газовий ринок

Верховна Рада схвалила в другому читанні і в цілому законопроект № 2250 "Про ринок природного газу"

"За" проголосували 290 депутатів.

5 березня закон був прийнятий у першому читанні.

Згідно з пояснювальною запискою, основною метою законопроекту є створення ефективного конкурентного середовища на ринку природного газу (в Україні - ред.) з урахуванням основних вимог законодавства ЄС".

Проект закону передбачає: - правові, економічні та організаційні засади функціонування ринку природного газу; - створення нормативної бази діяльності на ринку природного газу; забезпечення недискримінаційного доступу до ринку природного газу його суб'єктів і всіх споживачів; - створення в Україні, "заснованого на принципах вільної конкуренції з належним рівнем захисту споживачів", надійності енергопостачання та здатного до інтеграції з ринками природного газу сторін Енергетичного Співтовариства, у тому числі шляхом створення регіональних ринків природного газу.

Під час обговорення поправок до законопроекту особливу увагу привернула поправка №213, яка передбачала доповнити текст закону наступним абзацом: "Газорозподільні системи, власником яких є держава, не можуть знаходитись у користуванні оператора газорозподільної системи на праві господарського відання, крім випадків належності такого оператора до суб'єктів господарювання державного сектора економіки".

За її включення в закон проголосували 277 депутатів.

Таким чином, під час прийняття закону були враховані поправки, які звільняють з "рабства" газорозподільні мережі.

Державі залишилося визначити, що з ними робити далі.

Із закону випливає, що всі дії суб'єктів ринку газу будуть підпорядковані законодавчо затвердженим кодексам:

- про оператора ринку газотранспортної системи (ГТС), в даний момент - це "Укртрансгаз"

- про оператора підземних сховищ газу (ПСГ). Згідно з прийнятим в серпні 2014 року закону, ГТС України повинна бути розподілена на оператора ГТС і оператора ПСГ.

- про оператора газорозподільних систем (облгази), 80% з яких на сьогоднішній день фактично контролюється Дмитром Фірташем. Державі в особі Міненерго, НКРЭКУ, Фонду держмайна ще належить визначити механізм передачі контролю державних газорозподільних мереж низького тиску, якими зараз користуються облгази, іншим операторам, або узаконити їхні права.

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв раніше в інтерв'ю заявляв, що прийняття нового закону "Про ринок природного газу" буде мати позитивні наслідки, зокрема призведе до посилення конкуренції та зниження цін на газ для кінцевого споживача.

Зокрема закон передбачає розділення "Нафтогазу" - функція магістрального транспорту газу і його зберігання буде відокремлена.

Ззгідно із законом, ГТС України, вся транспортна інфраструктура та підземні сховища газу, зараз обслуговуються ПАТ "Укртрансгаз", корпоративними правами якого управляє НАК, повинна бути розділена на два самостійних підприємства: ПАТ "Магістральні газопроводи України" (МДУ) та ПАТ "Підземні газові сховища України" (ПГХУ); 51% акцій кожного з цих підприємств має залишатися в держвласності.

Нові правила передбачають, що оператор ГТС і підземних сховищ газу, але й оператори розподільних мереж повинні суворо дотримуватися Кодексу газорозподільної системи - розробляється звід чітких і жорстких правил, що несе загрозу гегемонії облгазів на місцях.

Роль НКРЭКУ як національного регулятора окреслена особливо. Він буде не тільки встановлювати ціни і тарифи на газ, послуги з його транспортування та зберігання, доставки споживачам, але і отримає більші права в частині контролю за виконанням умов прозорості і рівноконкурентності всіх учасників ринку газу країни.

Регулятор, зокрема буде приймати рішення про санкції, в тому числі про серйозні штрафи до порушників нового газового порядку.
Редактор: Юрій Коверзнєв
9-04-2015, 18:25
Коментарів 0 Переглядів 1 356

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.