RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Москаль назвав прізвища керівників снайперів, які були на Майдані

План із застосуванням снайперів для захоплення у лютому будівель, зайнятих "майданівцями", розробляли в Антитерористичному центрі СБУ при попередній владі.

Документи, що вказують на це, цитує у себе в Facebook депутат Геннадій Москаль, який очолює тимчасову слідчу комісію Верховної Ради з приводу масових убивств на Майдані.

За його словами, ні СБУ, ні МВС не надає ТСК "жодних серйозних документів", тому він через особисті зв’язки добуває потрібні документи, а частину з них купив, пише "УП".

Москаль пише, що в "Оперативному задумі нейтралізації екстремістської діяльності учасників протестних заходів", розробленому Антитерористичним центром СБУ (АТЦ) сказано:

"З метою недопущення вчинення злочину, що, можливо, готується, керівником АТЦ за погодженням із головою СБУ, оголошується проведення спецоперації "Бумеранг" та задіються всі необхідні сили та засоби. Проведення силової акції силами Внутрішніх військ та спецпідрозділу "Беркут" МВС у рамках операції "Хвиля".

"Всього планується залучити до 10 000 бійців ВВ та близько 12 000 співробітників міліції, із них 2000 – "Беркуту", - цитує Москаль документ.

Пунктом 4 даного Оперативного задуму визначені завдання груп:

"Групі прикриття та вогневої підтримки. Знаходитьсь у готовності за командою надати підтримку вогнем основним групам захоплення, забезпечити прохід до будівлі, нейтралізувати озброєних злочинців, які здійснять спробу втечі з місця події".

"Групі снайперів. Надати підтримку вогнем основним групам захоплення. Постійно доповідати про зміни під час проведення штурмових дій", - цитує Москаль.

Розподіл особового складу штурмової групи, розрахунок озброєння та спеціальних засобів та взаємодія між підрозділами були покладені на керівника штурмової групи полковника Човганюка В.І. Виконавцем мала бути "Альфа" (Центр спецоперацій "А" СБУ), відповідальним – Присяжний Олег Володимирович.

У пункті 5 Оперативного задуму описано розташування снайперів: "Розміщення снайперських пар на дахах та в приміщеннях будинків (вул. Хрещатик, 7/11, 13, 19а, 22)". "У разі потреби буде задіяний гелікоптер МІ-8. Виконавець - ВВ МВС, ЦСО "А" СБУ", - додається у документі.

Москаль назвав прізвища керівників снайперів, які були на Майдані


Також "проливає світло на злочини минулої влади", за словами Москаля, "План проведення спеціальної операції", де в пункті 4 визначено, що до групи прикриття та вогневої підтримки та групи снайперів входять: група прикриття та вогневої підтримки 2-го управління (10 співробітників), придані підрозділи МВС, старший: п-к Шайтанов В.А., та група снайперів (7 співробітників), старший: п/п-к Бичківський А.М. заступник: м-р Бублик О.В.
Схема місць, де знаходилися снайпери, опублікована Москалем (можна збільшити)

"На період зазначених подій саме полковник Шайтанов В.А. був начальником 2-го управління спецпідрозділу "Альфа". Вважаю, що його необхідно терміново викликати на допит щодо інформації по складу всієї групи прикриття та вогневої підтримки, прізвищ 10-ти співробітників підрозділів МВС, прикомандированих до його групи", - пише Москаль і додає, що всі вони були озброєні автоматами Калашникова та снайперськими гвинтівками.

Бичківський очолював другу групу снайперів із 7 співробітників СБУ, це він мав позивний "Мирон" (зафіксований у записах розмов снайперів – ред.).

"Неодноразові виклики Шайтанова, Бичківського та Бублика на засідання ТСК всі троє ігнорують. Служба безпеки України надсилає відписки, що хтось із них на лікарняному, а решта задіяна в АТО", - повідомляє Москаль.

Він наголошує, що до 2003 року Бичківський А.М. працював у ФСБ Росії, а в 2008 році його призначили начальником снайперського відділу Управління "Альфа" СБУ.

19 лютого 2014 року тодішній голова СБУ Олександр Якименко оголосив про початок проведення антитерористичної операції та залучення до неї підрозділів СБУ, МВС, Міноборони, Держприкордонної служби та центральних і місцевих органів влади. Це дозволяло представникам цих відомств застосовувати вогнепальну зброю.

На схемі вказано місце розташування снайперських груп – це дахи готелю "Україна" та Укрспоживспілки (навпроти Будинку профспілок, по Інститутській). Також снайперські пари ВВ МВС та "Альфи" були розміщені на дахах та в приміщеннях будинків по вул. Хрещатик: 7/11, 13, 19А, 22, додає Москаль. Курував снайперські групи полковник Асавалюк.

Крім того, за даними депутата, снайперські групи спецпідрозділу МВС "Сокіл" були на даху будівлі Кабінету міністрів, а снайперські групи Державної служби охорони – на дахах Адміністрації президента та Будинку з химерами (вулиця Банкова).

"Співробітники спецпідрозділу "Беркут" ГУ МВС України у м.Києві, споряджені автоматами Калашникова (калібр 7,62), рушницями Форт-500 та снайперськими гвинтівками, знаходилися між Жовтневим палацом та Національним Банком", - додає Москаль.

Він повідомляє, що направив усі матеріали в.о. генпрокурора Олега Махніцького з проханням терміново створити слідчо-оперативну групу для детального розслідування наведених фактів і доведення справи до суду.
Редактор: Юрій Коверзнєв
12-06-2014, 17:20
Коментарів 0 Переглядів 2 208

Теги -

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!