У понеділок, 11 березня, починається Масляний тиждень - підготовчий до Великого посту - цього року він триватиме з 11 по 17 березня.
Термін проведення Масляної залежить від дати головного християнського свята - Великодня. За православними пасхаліями, святкування Масниці починається за 56 днів до Великодня, що відповідає другій половині лютого - початку березня. Цього року Масляний тиждень, як і Великдень (5 травня), буде "пізнім".
Масляна - стародавнє слов'янське свято, що прийшло до нас з язичницької культури і збереглося після прийняття християнства. Церква включила Масляну до переліку своїх свят, назвавши його Сирним, або м'ясопусним тижнем, оскільки Масляна припадає на тиждень, що передує Великому посту.
Масляна - назва, яка вказує на їжу, дозволену в останній тиждень перед Великим постом, який цього року настає 18 березня. Стародавня візантійська традиція говорить про "сирну седмицю" (тижня) перед постом, але на Русі, коли на її землі прийшло християнство, більше вживали інші молочні продукти, з яких найбільш схожим на сир було масло.
Нехристиянські традиції слов'янської Масляної сходять до поганських звичаїв, пов'язаних з проводами зими і зустріччю весни.
З християнізацією Русі млинці, що колись сприймалися як язичницький символ сонця, стали просто традиційною святковою їжею в "сирний тиждень", як і паска в свято Воскресіння Христового.
11-03-2013, 10:54
0
1 900