Православні та греко-католики готуються відзначити одне з головних церковних свят - Різдво Христове.
Святу Різдва традиційно передує Святвечір - день особливо суворого посту, коли, за церковним статутом, дозволяється вживати в їжу тільки кутю - розмочені і розварені зерна пшениці або рису, а також боби, горох і овочі.
Різдвяний піст завершується після настання темряви, або появи на небі першої зірки, яка символізує зірку, що зійшла над Віфлеємом у момент народження Ісуса.
Згідно з Євангелієм, побачивши її, східні мудреці прийшли поклонитися немовляті Христу й принесли йому свої дари.
За стіл сідають, коли на небі спалахувала перша вечірня зірка – провісниця Віфлеємської зірки.
Обов’язково мають бути сіль та запалена свічка – символи щедрості та віри, та 12 страв.
6-01-2013, 11:18
0
2 601