За найоптимістичнішими оцінками 35 відсотків горілки, яка продається в Україні, - нелегальна. Але більшість експертів алкогольного ринку вважають, що це не менш як 50 відсотків. Кожна друга чарка і кожна друга пляшка - це джерело небезпеки. Про це на прес-конференції заявив директор Українського медичного та моніторингового центру з алкоголю та наркотиків МОЗ України Анатолій Вієвський.
Він пояснив, що з 80 українських спиртзаводів працюють тільки 10. У минулому році виробництво спирту впало з 24,6 до 19,4 мільйонів дал, тобто на 20 відсотків. На такий же відсоток впало і виробництво горілки. Але в 2011 році в Україні продали 15 мільйонів ящиків горілки і міцних спиртних напоїв вартістю від мільярда до двох мільярдів гривень, які офіційно вироблені або імпортовані не були. Також ці напої не могли бути зроблені з торішніх запасів спирту.
"Україна, яка здатна виробляти величезні кількості спирту, невідомо з яких причин нарощує експорт спирту. Незрозуміло, в зв'язку з чим спирт завозиться в країну? Ціни на цей спирт не завжди виграшні. При виробництві контрафакту етиловий спирт можуть змішувати з метиловим, який в невеликій кількості є смертельним для людини. Це і є технології. Немає ніяких складних машин, приладів. Контрафактна горілка, яку роблять в гаражі, не перевищує 2%. 27-40 відсотків - це експортно-реекспортний алкоголь. Решта контрафакту робиться на великих заводах. Наші виробники використовують свої заводи, щоб підробляти горілку", - зазначив експерт.
5-10-2012, 16:04
0
2 198