Для православних християн розпочинається Масляна – останній тиждень перед Великим постом.
У церковних книгах цей тиждень називають сирним, тобто вже не можна їсти м'яса, але наступні сім днів ще дозволено вживати сир, молоко, яйця та масло. Звичай святкувати Масляну перейнятий від язичників – вони проводжали зиму й зустрічали весну.
Кожен день Масляної мав назву, відповідно до якої влаштовували ту чи іншу розвагу. Основною обрядовою стравою Масляної в Україні були вареники із сиром, які вживалися з маслом чи сметаною.
Останній день Масляної (цьогоріч – 26 лютого) має назву "Прощена неділя". Цього дня заведено відвідувати родичів, друзів і знайомих, обмінюватися поцілунками, поклонами та просити вибачення один у одного, якщо образили словами або вчинками. Про це повідомляє ТСН.
20-02-2012, 09:03
0
2 468