Отруєння грибами: як вберегтися та перша допомога у разі появи небезпечних симптомів

Новини України
388
0
Отруєння грибами: як вберегтися та перша допомога у разі появи небезпечних симптомів


Пік грибного сезону традиційно припадає на осінь, а разом із ним зростає кількість отруєнь.

У Центрі громадського здоров'я України розповіли, як вберегтися від отруєння грибів та що робити у разі появи симптомів.



Головні причини отруєнь грибами:

помилкове визначення грибів (найпоширеніша причина), наприклад, бліду поганку часто плутають із печерицею або підберезником, а помилкові опеньки — зі справжніми;

недотримання правил збирання, зберігання та приготування грибів, наприклад, збір поблизу автошляхів і промзон, вживання перерослих, підморожених чи зіпсованих грибів тощо;

купівля грибів або страв із ними з рук.

За оперативними даними, за 9 місяців 2025 року в Україні 74 людини звернулися до медиків через отруєння грибами, серед постраждалих — 21 дитина. Це більш ніж удвічі перевищує показники за аналогічний період 2024 року — тоді було зареєстровано 32 звернення людей по медичну допомогу через отруєння грибами, із них 10 дітей.

Найбільша кількість постраждалих людей у 2025 році зафіксована у Чернівецькій, Дніпропетровській, Хмельницькій і Вінницькій областях.

Зокрема у Чернівецькій області за дев'ять місяців зафіксовано 17 отруєнь грибами. Під час одного з таких випадків до лікарні потрапила уся сім'я.

Симптоми отруєння грибами

Отруєння грибами небезпечне через те, що токсини, що містяться в грибах, вражають різні органи та системи — шлунково-кишковий тракт, центральну нервову систему, серце, судини, печінку та нирки. Отруєння грибами може призвести до смерті.

До слова, в Україні росте приблизно 2 тисячі видів грибів, але з них їстівними є лише близько 500.

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через пів години після споживання, так і протягом кількох днів. Серед них:

нудота; блювання; різкий біль у животі; діарея; запаморочення; підвищення температури тіла; зниження пульсу; задуха; судоми;
відтік крові від кінцівок, через що руки та ноги стають холодними; марення, поява галюцинацій.

Перша допомога у разі отруєння грибами: покроковий алгоритм

1. За найменшої підозри на отруєння грибами негайно викличте швидку.

Телефонуйте 103 або 112, навіть якщо симптоми здаються легкими. Опишіть ці ознаки та вкажіть, що причиною може бути отруєння грибами.

2. Промийте шлунок.

Дайте потерпілому випити 1–2 літри теплої кип’яченої води та викличте блювоту, обережно натиснувши пальцями або чайною ложкою на корінь язика. Повторюйте процедуру, доки зі шлунка не почне виходити чиста вода.

3. Прийміть сорбенти.

Дайте активоване вугілля (1 таблетка на 10 кг ваги) або інший сорбент.

4. Забезпечте постраждалому спокій та давайте велику кількість рідини.

Забезпечте постраждалому постільний режим. Давайте пити багато рідини — злегка підсолену воду або прохолодний чай — щоб відновити водно-сольовий баланс.

5. Збережіть залишки грибів

Подальше визначення виду гриба, що спричинив отруєння, допоможе лікарям призначити правильне лікування.

Групи підвищеного ризику

Щоб уникнути ризиків для здоров’я, деяким людям краще обмежити або зовсім не вживати дикорослих грибів.

Йдеться про: дітей віком до 12 років; вагітних і жінок, які годують груддю; людей похилого віку; тих, у кого є хронічні проблеми з травленням.

Профілактика отруєння дикорослими грибами

Загальні правила:

не купуйте грибів на стихійних ринках або з рук;

не куштуйте сирих грибів — навіть їстівні види у сирому вигляді можуть спричиняти отруєння.

Збирання:

уважно оглядайте колір і форму капелюшка, пластинок/губки, ніжки та інші частини гриба — беріть лише види, які безпомилково знаєте, а за найменшого сумніву викиньте гриб, не кладіть його до кошика з іншими;

не беріть занадто молодих або перерослих грибів — їх легко сплутати з отруйними;

не збирайте грибів поблизу трас, промислових підприємств, полігонів, забруднених територій: гриби накопичують важкі метали та інші токсини;

не збирайте грибів в посушливу погоду: пересохлі гриби мають вищу концентрацію токсинів;

збирайте окремо за видами, не змішуйте різних грибів в одному кошику.

Транспортування та сортування:

перевозьте у жорсткому провітрюваному кошику (не в пакетах);
вдома ще раз переберіть: усі сумнівні або пошкоджені гриби викиньте.

Приготування:

готуйте в першу добу після збору;
пам'ятайте, тривале кип’ятіння не робить отруйні види безпечними, адже багато токсинів, що містяться у грибах, термостійкі;
не консервуйте грибів у домашніх умовах — це ризик ботулізму. Краще готувати свіжими або маринувати з коротким терміном зберігання в холодильнику;
пробуйте невеликими порціями, особливо якщо змінюєте звичний вид/рецепт.

Зберігання:


сирі гриби тримайте в холодильнику не довше ніж 24 годин;
страви, що місять гриби, зберігайте лише у холодильнику, у чистому посуді з кришкою, не довше ніж 24 години; повторне розігрівання небажане.
Пам’ятайте: найкраща альтернатива дикорослим грибам — культивовані (штучно вирощені) печериці та гливи або сушені та мариновані гриби промислового виробництва. Вживання таких грибів значно знижує ризики отруєння, адже вони проходять контроль якості.

Читайте новини "МБ" у Google News | Facebook | Telegram | Viber | Instagram

0 коментарів

РЕКЛАМА
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.
Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
ТОП 10
У Чернівцях колишній начальник фіскальної служби почав самовільне будівництво у заповіднику
30 937
Купують сітками: на ринках Чернівців ціни на капусту рекордно низькі
15 570
У селі на Буковині жінка з кількаметрової висоти впала з кладки у річку
13 225
З одного боку – скеля, з іншого – крутий схил: на Буковині розпочали ремонт гірського серпантину
10 518
«Що нам тепер робити? Помирати?»: на Буковині мобілізували чоловіка, батьки якого обоє з інвалідністю — відео
10 090
Два закарпатські села потрапили до переліку найкращих туристичних сіл світу
9 297
Сильні заморозки і дощ з мокрим снігом: на Буковині у вихідні погіршиться погода
8 746
Суди тривали роками: примішення колишньої "Української книги" у центрі Чернівців повернули громаді
6 100
Стало відомо, чи будуть завтра екстрені відключення на Буковині
3 735
«Це щоденна праця»: дев’ятикласниця з Чернівців отримуватиме Шевченківську стипендію
3 719


Logo
“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та Foreningen Ukrainian Media Fund Nordic в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів” в рамках реалізації
грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа.
Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”


Copyright 2024. Всі права захищені. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється
при розміщенні посилання (для Інтернет-видань - гіперпосилання) на molbuk.ua. Посилання
(гіперпосилання) обов'язкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів.