Як правильно варити буряк, щоб він залишився яскраво-червоним

Новини України / Лайфхаки
1 630
0
Як правильно варити буряк, щоб він залишився яскраво-червоним


Часто буває так, що після варіння буряк втрачає свій апетитний відтінок, стаючи бляклим і непривабливим. Як же правильно варити буряк, щоб він залишився яскраво-червоним, зберіг максимум користі та радував око?

Про секретні поради для кольору буряка, розповідає РБК-Україна.



Чому буряк втрачає колір під час варіння?

Основна причина втрати кольору – руйнування пігменту бетаціаніну, який надає буряку характерного червоного відтінку, під впливом високої температури та води. Це відбувається поступово: що довше буряк перебуває у воді під час термічної обробки, то більше пігменту вимивається і руйнується. Щоб цього уникнути, потрібно створити умови, які стабілізують пігмент та мінімізують його контакт з великою кількістю води.

Правила вибору буряка для ідеального результату

Перш ніж почати готувати, важливо правильно вибрати сам буряк. Обирайте середні за розміром плоди, приблизно 5-8 см в діаметрі. Вони швидше варяться, і їхній колір зазвичай більш насичений.

Великі буряки часто бувають жорсткими та водянистими. Важливо також обирати коренеплоди насиченого темно-червоного або бордового кольору. Шкірка має бути гладкою, без пошкоджень, тріщин, м'яких або гнилих ділянок.

Бажано, щоб хвостик був цілим і неушкодженим, оскільки обрізаний хвостик або пошкоджена шкірка сприяють витіканню соку і, відповідно, втраті кольору під час варіння.

Класичний метод варіння з гарантією кольору

Для класичного приготування, ретельно вимийте 2-3 середніх буряка, не обрізаючи хвостик та гичку. Помістіть буряк у каструлю і залийте холодною водою так, щоб вона повністю покривала овочі. Додайте 1 чайну ложку оцту (або 0,5 ч.л. лимонної кислоти).

Доведіть воду до кипіння, зменшіть вогонь до мінімуму і варіть під кришкою до готовності. Час варіння становитиме 40-60 хвилин для молодих буряків, до 1,5-2 годин для старих, а готовність перевіряйте виделкою.

Як тільки буряк стане м'яким, злийте гарячу воду і відразу ж залийте його дуже холодною водою, можна додати лід, на 10-15 хвилин. Після охолодження буряк буде легко чиститися, а його колір залишиться насиченим.

Читайте новини "МБ" у Google News | Facebook | Telegram | Viber | Instagram

0 коментарів

РЕКЛАМА
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.
Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
ТОП 10


Logo
“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та Foreningen Ukrainian Media Fund Nordic в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів” в рамках реалізації
грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа.
Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”


Copyright 2024. Всі права захищені. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється
при розміщенні посилання (для Інтернет-видань - гіперпосилання) на molbuk.ua. Посилання
(гіперпосилання) обов'язкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів.