
В Україні доступні значно корисніші продукти, які забезпечують організм необхідними мікроелементами та вітамінами, аби підтримати його опірність інфекціям.
Про це в коментарі для УНІАН, розповідає імунолог, кандидат медичних наук Федір Лапій.
Фахівець наголосив, що для підтримки імунної системи найважливішим є повноцінний та різноманітний раціон, який включає білки, жири та вуглеводи, а також достатню кількість мікроелементів.
"Питання часто не в лимонах - більш корисно їсти саме смородину. До речі, у смородині багато вітаміну С", - зазначив імунолог.
Можливість заморожувати ягоди на зиму також сприяє забезпеченню вітамінами протягом усього року.
Він підкреслив, що за нормальних умов в Україні немає причин для дефіциту вітамінів, оскільки доступні такі продукти, як капуста, порічки, картопля, м'ясо, молоко та сири.
Експерт попередив, що люди, які дотримуються суворих дієт, наприклад, вегетаріанці, можуть потрапити до групи ризику, оскільки для клітин організму, включаючи еритроцити та гемоглобін, потрібні незамінні амінокислоти, які часто містяться в м'ясних продуктах.
Імунолог також розвінчав ідею, що можна замінити здоровий спосіб життя прийомом вітамінів у таблетках чи "закрапуванням якихось крапель у ніс".
"Якщо людина хоче замінити повноцінне харчування і загартування таблетками - це не спрацює", - заявив лікар.
За його словами, багато людей шукають "чарівну пігулку" замість того, щоб змінити свої звички. Найкращий "лайтовий" спосіб посилити імунітет - це фізичні вправи та прогулянки, що сприяє гарному апетиту та міцному сну. Саме ці чинники комплексно підтримують імунну систему.
Проте фахівець зауважив, що повноцінне харчування та загартування, хоча й підтримує загальний стан здоров'я, не створює специфічного захисту, подібного до вакцинації.
Читайте новини "МБ" у Google News | Facebook | Telegram | Viber | Instagram