
В Україні на осінь випадає сезон збору грибів. Однак із цим варто бути обережним, оскільки є види грибів можуть призвести до отруєння.
В коментарі для УНІАН, біолог Ростислав Шикула розповів як перевірити гриби - отруйні чи ні.
Як відрізнити отруйний гриб від їстівного
За словами біолога, не можна їсти ті гриби, які вам невідомі. Найнебезпечніші гриби, які не можна вживати, - це: бліда поганка; сатанинський гриб; несправжні опеньки; несправжні лисички.
"Найотруйнішим у світі грибом вважається бліда поганка. У ній міститься кілька отруйних речовин (зокрема, смертоносні аматоксини). Є такі симптоми отруєння блідою поганкою: сильна блювота, печінкові/ниркові коліки, біль у м'язах, пронос. Людині без досвіду та необхідних знань не варто самостійно перевіряти - отруйний гриб чи ні. Якщо ви не впевнені в тому, що гриб їстівний, його не потрібно брати", - додав Ростислав Шикула.
Як розповів біолог, усі їстівні гриби мають своїх двійників, і отруйні гриби можуть мати як приємний запах, так і неприємний. Біолог наголосив, що нюхати гриб не варто, бо це все одно не допоможе отримати стовідсоткову впевненість у тому, що він не отруйний.
"Потрібно просто знати, які є види грибів і мати досвід їх збирання. Якщо у вас цього досвіду немає, то потрібно йти збирати гриби з тими людьми, які вже мають досвід, і консультуватися з ними. Тоді ви уникнете отруєння", - сказав він.
Як відрізнити їстівні гриби від несправжніх
Ростислав Шикула пояснив, як відрізнити отруйні гриби від хороших. За його словами, бліду поганку можна сплутати з іншими грибами, наприклад, із білою або зеленою сироїжкою. І ці сироїжки, і бліда поганка мають зеленуватий колір. Але у блідої поганки є характерні риси - під самим капелюшком цього гриба знаходиться "спідничка", а його ніжка закінчується яйцеподібним наростом. За запахом не варто намагатися визначати, їстівний гриб чи неїстівний, - у блідої поганки досить приємний запах.
"30 грамів блідої поганки буде достатньо, щоб спровокувати у дорослого серйозне отруєння, а діти після вживання такої кількості цього гриба можуть померти. Летальна доза аматоксинів, які містяться в блідій поганці, - це від 0,1 до 0,3 міліграма на кілограм маси тіла людини. Смерть людини може спровокувати й один гриб - у 40-грамовій блідій поганці міститься від 5 до 15 міліграмів аматоксину", - попередив біолог.
Їстівні опеньки мають світло-коричневий колір, але у них є двійники, які можуть бути на них схожі. Тому відрізнити отруйні опеньки від їстівних важко.
"У несправжніх опеньків, як правило, яскравіший колір - або жовтувато-яскравий, або помаранчево-яскравий, вони на тонких ніжках. Якщо гриб, схожий на опенька, без "спідниці", на капелюшку в нього немає "лусочок" і він гладкий, гриб рівний і блискучий - то він отруйний. Несправжні опеньки, як і їстівні, теж можуть мати приємний запах. Тому, якщо ви не впевнені, що знайшли саме їстівні опеньки, краще ці гриби не беріть. Вживання несправжніх опеньків може бути фатальним для людини", - підсумував Ростислав Шикула.
Читайте новини "МБ" у Google News | Facebook | Telegram | Viber | Instagram