Сезон у розпалі: скільки кавуна на день можна з’їсти без шкоди для здоров’я

Новини України / Здоров'я
724
0
Сезон у розпалі: скільки кавуна на день можна з’їсти без шкоди для здоров’я


Сезон кавунів зараз у розпалі. Вони соковиті, солодкі, смачні, тож можна поласувати ними досхочу.

Скільки кавуна на день можна з’їсти без шкоди для здоров’я дорослим і дітям, розповіла лікарка-терапевтка Ольга Ліщенко, пише ZAXID.NET.



"Кавун – це не просто смачна, а й дуже корисна для здоров’я ягода. Він містить мікроелементи (калій, магній, натрій, кальцій, фосфор, залізо), вітаміни групи В, С, Е, бета-каротин, багатий на антиоксиданти, зокрема лікопен, який має протизапальні властивості, зменшує тромбоутворення, допомагає при хворобах серцево-судинної системи, захворюваннях очей і корисний для профілактики онкології", – каже Ольга Ліщенко.

Кавуни багаті і на амінокислоту цитрулін, яка сприяє розширенню судин і налагоджує обмінні процеси в клітинах, а також виводить з організму токсини. Кавуни допомагають боротися з закрепами і прискорюють обмін речовин. Його варто споживати людям з атеросклерозом, гіпертензією та прегіпертензією жінкам у менопаузі.

Кавун має сильні сечогінні, жовчогінні, протизапальні, жарознижувальні, проносні та загальнозміцнювальні властивості. Їх вживання також нормалізує процеси обміну речовин, посилює перистальтику кишківника.

Не дивлячись на те, що він дуже солодкий, кавун є низькокалорійним, бо містить багато води. У 100 г ягоди є лише приблизно 30 ккал.

"Якщо переїсти один раз кавуна, то шкоди від цього здоровим людям не буде. Але не варто зловживати, бо це може призвести до розладу кишківника, болю в животі, метеоризму, діареї тощо", – каже лікарка.

За її словами, загалом рекомендується з’їдати 300-400 г на день, і бажано розділи його на два прийоми. Для дітей – до 200 г на день.

Є люди, яким споживати кавуни слід контрольовано, бо вони їм можуть зашкодити:

людям, які мають каміння в нирках, бо кавун має сечогінну дію і може спровокувати рух каменів;
людям з камінням у жовчному міхурі;
діабетикам, бо кавун має високий глікемічний індекс – близько 72, тож після його вживання рівень цукру в крові може різко підвищитися.
тим, хто має проблеми з кишківником, велика кількість цієї ягоди може викликати здуття, метеоризм тощо.

Якщо дуже вже хочеться кавуна, то цим людям лікарка радить з’їсти лише невеликий шматочок і щодо його вживання краще проконсультуватися зі своїм лікарем.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram


Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:


Logo
“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та Foreningen Ukrainian Media Fund Nordic в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів” в рамках реалізації
грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа.
Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”


Copyright 2024. Всі права захищені. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється
при розміщенні посилання (для Інтернет-видань - гіперпосилання) на molbuk.ua. Посилання
(гіперпосилання) обов'язкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів.