
Сезон кавунів зараз у розпалі. Вони соковиті, солодкі, смачні, тож можна поласувати ними досхочу.
Скільки кавуна на день можна з’їсти без шкоди для здоров’я дорослим і дітям, розповіла лікарка-терапевтка Ольга Ліщенко, пише ZAXID.NET.
"Кавун – це не просто смачна, а й дуже корисна для здоров’я ягода. Він містить мікроелементи (калій, магній, натрій, кальцій, фосфор, залізо), вітаміни групи В, С, Е, бета-каротин, багатий на антиоксиданти, зокрема лікопен, який має протизапальні властивості, зменшує тромбоутворення, допомагає при хворобах серцево-судинної системи, захворюваннях очей і корисний для профілактики онкології", – каже Ольга Ліщенко.
Кавуни багаті і на амінокислоту цитрулін, яка сприяє розширенню судин і налагоджує обмінні процеси в клітинах, а також виводить з організму токсини. Кавуни допомагають боротися з закрепами і прискорюють обмін речовин. Його варто споживати людям з атеросклерозом, гіпертензією та прегіпертензією жінкам у менопаузі.
Кавун має сильні сечогінні, жовчогінні, протизапальні, жарознижувальні, проносні та загальнозміцнювальні властивості. Їх вживання також нормалізує процеси обміну речовин, посилює перистальтику кишківника.
Не дивлячись на те, що він дуже солодкий, кавун є низькокалорійним, бо містить багато води. У 100 г ягоди є лише приблизно 30 ккал.
"Якщо переїсти один раз кавуна, то шкоди від цього здоровим людям не буде. Але не варто зловживати, бо це може призвести до розладу кишківника, болю в животі, метеоризму, діареї тощо", – каже лікарка.
За її словами, загалом рекомендується з’їдати 300-400 г на день, і бажано розділи його на два прийоми. Для дітей – до 200 г на день.
Є люди, яким споживати кавуни слід контрольовано, бо вони їм можуть зашкодити:
людям, які мають каміння в нирках, бо кавун має сечогінну дію і може спровокувати рух каменів;
людям з камінням у жовчному міхурі;
діабетикам, бо кавун має високий глікемічний індекс – близько 72, тож після його вживання рівень цукру в крові може різко підвищитися.
тим, хто має проблеми з кишківником, велика кількість цієї ягоди може викликати здуття, метеоризм тощо.
Якщо дуже вже хочеться кавуна, то цим людям лікарка радить з’їсти лише невеликий шматочок і щодо його вживання краще проконсультуватися зі своїм лікарем.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram