RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Глутамат натрію є поширеною харчовою добавкою, яку додають у продукти для підсилення смаку та бажання "з'їсти ще". Варто знати, в яких продуктах він міститься та чим шкідливий для здоров'я.

РБК-Україна (проєкт Styler) повідомляє, в яких продуктах міститься натуральний та доданий глутамат натрію.



Що таке глутамат натрію

Це сіль глутамінової кислоти - амінокислоти, яка природно зустрічається в багатьох харчових продуктах. Глутамінова кислота є важливою для організму, зокрема для функціонування мозку та нервової системи.

Природний глутамат натрію можна знайти у таких продуктах:

томати - особливо стиглі, містять велику кількість глутамату, який відповідає за їх насичений смак
сири - пармезан і рокфор славляться високим вмістом природного глутамату
гриби - особливо печериці та шиїтаке
м’ясо та риба - вони природно багаті на цю амінокислоту, що робить їх смак насиченим
соєвий соус - один із лідерів за вмістом глутамату

Тоді як додають таку речовину в продукти:

чипси
кетчуп
сардини у томатному соусі
напівфабрикати - піца
м'ясні делікатеси - сосиски, ковбаси
локшина швидкого приготування
курячі нагетси
бульйонні кубики

Чому глутамат важливий

За словами дієтолога Ольги Безуглої, глутамат є частиною умамі - так званого "п’ятого смаку", який робить страви більш насиченими, окрім солодкого, солоного, кислого та гіркого. Цей смак у природному вигляді ми відчуваємо, коли їмо бульйон, томати чи сири.

Природний глутамат натрію - частина збалансованого харчування. Проблема може виникнути, коли ми споживаємо його в надлишку з обробленими продуктами, де він використовується як добавка для посилення смаку.

Його надлишок підвищує тиск, шкодить роботі нирок, серця та судин. Тому людям із серцево-судинними хворобами слід уникати не лише солоної їжі, а й всього, що має багато натрію, в тому числі глутамату натрію.

Цей матеріал призначений для загальноосвітніх цілей і його не слід використовувати для постановки медичних діагнозів чи самолікування.


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
30-12-2024, 01:45
Коментарів 0 Переглядів 747

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Олена Рєпіна – випускниця Міжнародної програми "Капеланська академія"


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.