Глутамат натрію є поширеною харчовою добавкою, яку додають у продукти для підсилення смаку та бажання "з'їсти ще". Варто знати, в яких продуктах він міститься та чим шкідливий для здоров'я.
РБК-Україна (проєкт Styler)
повідомляє, в яких продуктах міститься натуральний та доданий глутамат натрію.
Що таке глутамат натріюЦе сіль глутамінової кислоти - амінокислоти, яка природно зустрічається в багатьох харчових продуктах. Глутамінова кислота є важливою для організму, зокрема для функціонування мозку та нервової системи.
Природний глутамат натрію можна знайти у таких продуктах:
томати - особливо стиглі, містять велику кількість глутамату, який відповідає за їх насичений смак
сири - пармезан і рокфор славляться високим вмістом природного глутамату
гриби - особливо печериці та шиїтаке
м’ясо та риба - вони природно багаті на цю амінокислоту, що робить їх смак насиченим
соєвий соус - один із лідерів за вмістом глутамату
Тоді як додають таку речовину в продукти:
чипси
кетчуп
сардини у томатному соусі
напівфабрикати - піца
м'ясні делікатеси - сосиски, ковбаси
локшина швидкого приготування
курячі нагетси
бульйонні кубики
Чому глутамат важливийЗа словами дієтолога Ольги Безуглої, глутамат є частиною умамі - так званого "п’ятого смаку", який робить страви більш насиченими, окрім солодкого, солоного, кислого та гіркого. Цей смак у природному вигляді ми відчуваємо, коли їмо бульйон, томати чи сири.
Природний глутамат натрію - частина збалансованого харчування. Проблема може виникнути, коли ми споживаємо його в надлишку з обробленими продуктами, де він використовується як добавка для посилення смаку.
Його надлишок підвищує тиск, шкодить роботі нирок, серця та судин. Тому людям із серцево-судинними хворобами слід уникати не лише солоної їжі, а й всього, що має багато натрію, в тому числі глутамату натрію.
Цей матеріал призначений для загальноосвітніх цілей і його не слід використовувати для постановки медичних діагнозів чи самолікування.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
30-12-2024, 01:45
0
747