Буряковий квас: старовинний рецепт українського напою з закускою

Новини України / Смачні рецепти
1 249
0

Буряковий квас - важливий напій української кухні, який використовували для приготування борщів та обрядової їжі. Квашені буряки можна використовувати для заміни свіжих, щоб приготувати салати, супи та інші страви.

Про те, як заквасити буряк, щоб отримати квас і закуску, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler) з посиланням на кулінарний YouTube-канал "НАШІ БЕСАГИ - їжа та рецепти".



Що потрібно для квашених буряків

Для того, щоб зробити квашений буряк з буряковим квасом, треба ці продукти:

вода - 2 л
буряк (середнього розміру) - 4 шт.
Як заквасити буряк
Буряковий квас, який отримують з квашених буряків - досить старий рецепт. Зазвичай для такого напою та закуски використовують червоні коренеплоди. Але також можна квасити смугасті або білі буряки.

Головне - обирати не надто тверді буряки, такі волокна погіршують смакові властивості. Крім цього, слід звертати увагу на розмір та не використовувати для заквашення надто великі або надто малі овочі.

Спочатку коренеплоди треба ретельно вимити від налиплої землі. Після цього обережно зріжте шкірку, відрізавши корінь буряка.

Очищені коренеплоди потрібно ще раз промити під проточною водою, розрізати навпіл, а потім нарізати на скибки завтовшки 1,5 см. Попри те, що колись квасили навіть цілі буряки, така підготовка робить процес квашення більш ефективним.



Нарізані буряки потрібно покласти в стерильні банки так, щоб залишилось місце для бродіння, заповнивши посуд на 3/4. Щільно закладати коренеплоди також не потрібно.

Нарізані буряки потрібно залити чистою холодною питною або бутельованою водою так, щоб рідина повністю покрила коренеплоди. Зважайте на те, що під час бродіння буряки вбиратимуть рідину. Тому, якщо води буде недостатньо, коренеплоди будуть сохнути.



Після цього банку потрібно накрити марлею, щоб всередину не потрапляв пил. Накривати кришкою посуд не потрібно - для квашення потрібне повітря.

Буряки слід поставити в темне тепле місце для бродіння, наприклад, в теплу кімнату або поблизу батареї, де температура сягає 15-20 градусів. За декілька днів буде чітко видно ознаки бродіння - утворення великої кількості бульбашок.



Коли на поверхні рідини утвориться схожа на плісняву плівка - квас майже готовий. Плівку потрібно зняти і зачекати до закінчення процесу бродіння.


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Новини Дня

13:20
Чернівчан закликають достойно провести загиблого воїна Артура Кузука
13:00
Стало відомо, чи відновиться туризм у Чорнобильській зоні після війни
12:40
Як вибухотехнік з Чернівців проводив розміновував Харківщину
12:20
Що буде, якщо їсти банани щодня: несподівані переваги
11:58
Епідеміолог пояснив, чому школам на Буковині рекомендують перейти на дистанційне навчання
11:40
Трамп заявив, що не полетить у Москву 9 травня
11:18
Проводили технічні роботи: на Буковині горів один із обʼєктів критичної інфраструктури
10:59
Дієтологи назвали чотири продукти, якими можна заспокоїти нерви
10:41
Україну накриє аномальна весна: що прогнозують синоптики
10:15
У Чернівцях «Mercedes» в'їхав у тролейбус: у ДТП загинув 21-річний чоловік
10:00
У Чернівцях в історичних будівлях пропонують реставрувати балкони
ексклюзив
09:38
Перевірте документи: кому від 1 березня можуть анулювати декларації із сімейними лікарями
09:15
Патрульна поліція хоче відмовиться від терміналів для оплати штрафів: пілотний проект працює на Буковині
08:52
США тиснуть на Київ щодо угоди про корисні копалини, погрожуючи відключити Starlink — Reuters
08:31
У Чернівцях успішні спортсмени будуть отримувати стипендії
08:10
Вночі Україну атакували 162 безпілотниками: які наслідки
07:49
Народження трійні та перекриття вулиці через ремонт: головні новини 21 лютого
07:30
Планові знеструмлення: де на Буковині 22 лютого не буде світла
07:18
22 лютого: кого потрібно пом'янути в цю батьківську суботу
07:00
Погода на Буковині 22 лютого
02:00
Коли сіяти капусту на розсаду у 2025 році: буде рости краще, ніж торік
01:45
Наліт з крана зникне за 1 хвилину: до чого тут звичайний кетчуп
01:30
Пийте цей сік щодня, щоб забути про високий цукор та старість. Він є у кожному магазині
01:15
Найкраща редиска для України: 6 сортів, які гарантовано дадуть багатий урожай
01:00
Яровизація картоплі: коли її робити, щоб отримати здоровий врожай
Більше Новин

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм