RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Проблеми з корінням дерев, які проростають під фундамент будинку, огорожі, господарські будівлі й можуть їх руйнувати, нерідко турбують садівників. Які дерева небезпечні у цьому плані?

РБК-Україна (проєкт Styler) розповідає, як вибрати дерева, які не пошкоджуватимуть фундаменти та доріжки.



Чому коріння пошкоджує фундамент



Зазвичай коренева система дерев і кущів намагається обійти такі перешкоди, як бетонні фундаменти. Але за певних умов коріння деяких дерев і кущів може проникати в тріщини та шви підземної частини будівель, поступово розширюючи їх, якщо знаходить там вологу.

Якщо на відкритій частині фундаменту з'являються тріщини, віконні або дверні прорізи починають перекошуватися, а підлога в підвалі стає нерівною, причиною можуть бути корені, що ростуть під фундаментом.

Найчастіше коріння проникає в уже наявні тріщини фундаменту. Але якщо в саду засуха й рослини страждають від нестачі вологи, коріння може почати тягнутися до фундаментів, активно розростаючись під доріжками й під'їзними майданчиками, оскільки там накопичується волога.



Які дерева не варто садити біля дому

Деякі дерева можуть завдати шкоди фундаменту. Насправді деревам непросто прорости до самого фундаменту й вижити в умовах підвищеної вологості, але є види з активною кореневою системою, які прагнуть до надлишку вологи.

Рекомендується уникати посадки таких дерев поблизу дому:

Великі види верби.
Гледичія.
Великі види кленів, наприклад, клен сріблястий.
В'яз.

Не рекомендується садити великі швидкорослі дерева ближче, ніж на 5-6 метрів до будинку. Коренева система дерева зазвичай поширюється на такий же радіус, як і крона. Такі дерева, як горіх, ростуть швидко й можуть створити проблеми.

Дерева з поверхневою кореневою системою

Деякі дерева формують не тільки глибоку, але й поверхневу кореневу систему, яка може заважати використовувати доріжки, підіймати плити мощення й псувати ігрові та паркувальні майданчики.

Хвойні дерева, такі як ялина, сосна і туя, збагачують повітря корисними фітонцидами, але їхня коренева система часто розташовується біля поверхні. Тому краще садити їх щонайменше на відстані п'яти метрів від дому.

Таких же рекомендацій слід дотримуватися при посадці ялиці, модрини, тсуги, кленів, дуба звичайного, каштана, сумаху, тополі та інших дерев.

Ще занадто високі дерева можуть стати мішенню для блискавок, а хвойні дерева легко загоряються через смолистість. Тому не рекомендується садити їх прямо під будинком.



Профілактика проростання коріння в зону фундаменту

Для запобігання проростанню коріння під фундамент слід дотримуватися наступних рекомендацій:

Поливайте сад, щоб ґрунт не пересихав, і дерева не були змушені шукати вологу біля фундаменту, доріжок, огорож і альтанок.
Під час посадки дерев встановлюйте між саджанцем і будинком бар'єри, такі як геосітки. Це допоможе направити коріння від фундаменту або глибше в землю, запобігаючи їх росту в небажаному напрямку.


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Сьогодні, 02:00
Коментарів 1 Переглядів 2 135

Hаписав: yura, Коментарів: 787, Новин: 0, Сьогодні, 08:13
В новині:
НАЙНЕЩАСНІШИМ, НАЙНАЇВНІШИМ, НАЙДОВІРЛИВІШИМ, НАЙВИСНАЖЕНІШИМ, НАЙСЛАБШИМ, НАЙБЕЗЗАХИСНІШИМ, НАЙЧЕСНІШИМ КОМАШКАМ: БДЖІЛКАМ, БОЖИМ КОРІВКАМ, КОМАРИКАМ, МЕТЕЛИКАМ (БАБОЧКАМ, РОСІЙСЬКОЮ), МОШЕЧКАМ, МУРАШКАМ, МУХАМ, ОСАМ, ПАВУЧКАМ-СІНОЖНЕЦЯМ ВЕГЕТАРІАНЦЯМ (СЕНОКОСЦАМ, РОСІЙСЬКОЮ) (ПОРЯДОК ЗА АЛФАВІТОМ), ІМЕН ЩЕ МЕНШИХ НАЙНЕЩАСНІШИХ МІКРОСКОПІЧНИХ КОМАШОК, НА ПРЕВЕЛИКИЙ СВІЙ СОРОМ, НЕ ЗНАЮ я, - ЯКІ У ЖАХЛИВУ СПЕКУ НАДЗВИЧАЙНО ЖАХЛИВО СТРАЖДАЮЧИ ВІД ЖАГИ, СПРАГИ (ЖАЖДЫ, РОСІЙСЬКОЮ), ОСОБЛИВО НА ГАЗОНАХ, СКОШЕНИХ ВІД ЗЕЛЕНОЇ ЖИВОЇ ТРАВКИ, ЯКА ЗАТРИМУЄ ЖИТТЄВО НЕОБХІДНУ ЦИМ НАЙНЕЩАСНІШИМ КОМАШКАМ ВОЛОГУ, ВИХОДЯТЬ НА ТРОТУАРИ, НА ДОРОГИ, ЗБЕРЕЖІТЬ ЖИТТЯ, ДОПОМОЖІТЬ ЇМ ЧИМ МОЖЕТЕ !

А ЯКЩО У ВАС ПОГАНИЙ ЗІР, ТО ОКУЛЯРИ І УВАЖНЕ СПОГЛЯДАННЯ ОЧИМА ВНИЗ І УВАЖНЕ ПЕРЕСУВАННЯ, ДОПОМОЖУТЬ ВАМ У ЦІЙ СВЯТІЙ СПРАВІ

НАЙНЕЩАСНІШІ, НАЇНАЇВНІШІ, НАЙДОВІРЛИВІШІ НАЙВИСНАЖЕНІ, НАЙСЛАБШІ, НАЙБЕЗЗАХИСНІШІ, НАЙЧЕСНІШІ КОМАШКИ: БДЖІЛКИ, БОЖІ КОРІВКИ, КОМАРИКИ, МЕТЕЛИКИ МОШЕЧКИ, МУРАШКИ, МУХИ, ОСИ, ПАВУЧКИ-СІНОЖНЕЦІ ВЕГЕТАРІАНЦІ (ПОРЯДОК ЗА АЛФАВІТОМ), РЯТУЮТЬСЯ ВІД СИЛЬНИХ ЗИМОВО-ОСІННІХ-ВЕСІННІХ ХОЛОДІВ У ТАКИХ ГАРНИХ ТЕПЛИХ БУДИНОЧКАХ, ЯКІ НА 2 ФОТО ЦІЄЇ СТАТТІ

НАДЗВИЧАЙНО ВДЯЧНИЙ ЗА ЦЮ СТАТТЮ, БО ЗАВЖДИ ПЕРЕБУВАВ У ВЕЛИЧЕЗНІЙ ПЕЧАЛІ, ДУМАЮЧИ, ЩО ІЗ НАСТАННЯМ ОСІННІХ, ЗИМНІХ І ВЕСНЯНИХ ХОЛОДІВ, НАЙНЕЩАСНІШІ, НАЙДОВІРЛИВІШІ, НАЙВИСНАЖЕНІ, НАЙСЛАБШІ, НАЙБЕЗЗАХИСНІШІ, НАЙЧЕСНІШІ КОМАШКИ: БДЖІЛКИ, БОЖІ КОРІВКИ, КОМАРИКИ, МЕТЕЛИКИ МОШЕЧКИ, МУРАШКИ, МУХИ, ОСИ, ПАВУЧКИ-СІНОЖНЕЦІ ВЕГЕТАРІАНЦІ (ПОРЯДОК ЗА АЛФАВІТОМ), ГИНУТЬ, ІМЕН ЩЕ МЕНШИХ НАЙНЕЩАСНІШИХ МІКРОСКОПІЧНИХ КОМАШОК, НА ПРЕВЕЛИКИЙ СВІЙ СОРОМ, НЕ ЗНАЮ я


Військовий з позивним Сірко — майор 28 окремої механізованої бригади Збройних сил України
За стан мереж у будинках відповідають управлінські компанії або ОСББ.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі
Фото: Мала академія наук


Експонати виставки розроблені у форматі коміксів


Україна не Ізраїль. Блог Ярослава Волощука
Наївності нашої влади немає меж.
Маленьких Парижів не існує. Блог Юлії Пацаранюк
Минулого місяця довелося провести кілька незабутніх днів у прекрасному Парижі.
ВІДЕО Переглянути все відео

До Чернівців Сашко Лірник завітав із двома програмами: для дітей та дорослих


Ми допоможемо тобі створити незабутні Reels, TikTok, подкасти, лекції та будь-який інший формат, який ти забажаєш. І найголовніше - ми створимо атмосферу, яка надихає! 🤩

Голосування за номінантів триває з 1 жовтня до 15 листопада!

Якщо ви не задоволені системою опалення вдома — багато платите за газ чи електроенергію, а тепла не відчуваєте — це найперший і найвагоміший дзвіночок, аби замислитися над альтернативним джерелом обігріву.

Чоловіче здоров'я — важлива тема, яка часто залишається поза увагою, доки не з'являються серйозні симптоми. Захворювання передміхурової залози, такі як аденома простати та простатит, стають все більш поширеними з віком, викликаючи фізичний дискомфорт і психологічні труднощі. Але сьогодні, завдяки досягненням сучасної медицини, ці проблеми можна ефективно вирішувати без хірургічного втручання.

Власний автомобіль не просто функціональна та дорога техніка, а необхідність – те, що приносить комфорт, відчуття стабільності, свободи, самодостатності та мобільності. Однак ставши власником авто кожен бере на себе відповідальність перед іншими учасниками руху.