Зола має популярність серед дачників різного віку, оскільки є одним із найефективніших і водночас доступних органічних добрив.
Про це пише molbuk.ua.
Але, попри всі притаманні золі корисні якості, її не можна використовувати повсюдно: для деяких культур деревний попіл – це отрута.
Які овочі не можна підгодовувати золою?
Не варто застосовувати золу як добрива для таких городніх культур, як кавуни, редис і щавель. Ці рослини люблять кислий ґрунт, і використання золи може серйозно їм нашкодити.
Зола на клумбі
Якщо ви вирішили використовувати деревний попіл у своєму квітнику, зверніть увагу, що рододендрони, гортензії, азалії, верес, папороті, конвалії та інші декоративні рослини, які належать до групи ацидофілів і найкраще ростуть у кислому ґрунті, не переносять підживлення золою.
Як правильно використовувати золу?
Тепер, коли ви переконалися в тому, що рослина, обрана вами для удобрення золою, відсутня серед перерахованих, варто поговорити про помилки, які іноді припускаються садівники та городники.
По-перше, переконайтеся в тому, що ви правильно зберігаєте попіл: потрібне для нього місце, в першу чергу, сухе - через зайву вологу він може втратити свої властивості.
По-друге, уникайте змішування золи з іншими органічними добривами (гній, пташиний послід тощо), оскільки це може зменшити вміст азоту в них.
По-третє, не вносите попіл разом із суперфосфатом чи доломіткою: рослинам буде складно засвоїти фосфор, а кислотність ґрунту надмірно зміниться, що також нашкодить культурам.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram