RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


1 серпня за новим церковним календарем православні віряни відзначають велике свято - винесення чесних древ Животворящого Хреста Господнього, яке ще називають Медовий Спас, і вшановують сімох мучеників Маккавеїв, матір їхню Соломонію та вчителя Єлеазара. Сьогодні ж за новим стилем починається Успенський піст. Про традиції та прикмети 1 серпня і яке сьогодні свято відзначають у церкві за старим стилем - далі в матеріалі.



2023 року Православна церква України перейшла на новий календарний стиль, і всі православні свята з фіксованою датою змістилися на 13 днів раніше. Але частина вірян продовжує дотримуватися колишнього календаря - збереження старого стилю залишається правом релігійних громад і монастирів.

Яке сьогодні церковне свято в Україні за новим стилем

1 серпня за новим церковним календарем (14 серпня за старим) - свято винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього (Медовий Спас) і день пам'яті семи мучеників Маккавеїв, матері їхньої Соломонії та вчителя Єлеазара.

Історія свята винесення чесних древ Животворящого Хреста Господнього бере свій початок у VIII-IX століттях у Візантії. Тоді в Константинополі вирувала смертельна хвороба. Священники взяли залишки Хреста, на якому був розп'ятий Ісус, і обійшли з ними місто, а потім освятили водойми. І після купання в освяченій воді люди почали одужувати.

Відтоді стало традицією щороку цього дня носити частину Хреста Господнього. Після його заносили до собору святої Софії, де будь-хто міг вклонитися йому. Свято довгий час відзначали тільки в Константинополі, але з часом стали святкувати і в усьому православному світі.

***

1 серпня за новим стилем також згадують сімох мучеників Маккавеїв - Авіма, Антоніна, Гурія, Єлеазара, Євсевона, Аліма і Маркелла, їхню матір Соломонію і вчителя Єлеазара.

У II столітті до н. е. правитель Антіох Епіфан вирішив відродити язичництво в Іудеї і поставив у Єрусалимському храмі статую Зевса. 90-річний Єлеазар, учитель закону Божого, а разом із ним 7 його учнів та їхня мати виступили проти цього. За це всіх їх стратили. Подвиг мучеників надихнув сина священника Іуду - той підняв повстання проти правителя і здобув перемогу.

***

На Медовий Спас також починається Успенський піст, який триватиме до свята Успіння Пресвятої Богородиці 15 серпня.

Церковне свято 1 серпня за старим стилем

Раніше ми розповідали, яке сьогодні церковне свято за старим календарним стилем і що можна і не можна робити в день пам'яті преподобної Мокрини Каппадокійської.

Про що говорять прикмети на 1 серпня

За прикметами дня дивляться, якою буде осінь і зима:

дощ іде - до похолодання, а якщо стоїть спекотна погода - буде і далі спека;
ластівки полетіли в теплі краї - до ранньої осені;
заморозки 1 серпня - холоди настануть рано;
розгулявся сильний вітер - зима буде сніжною і морозною.

У народному календарі 1 серпня - свято Маковія, Медовий Спас. Маккавеїв день у народі пов'язали з маком, який разом із медом цього дня освячують у храмах. Є й друга назва свята - Мокрий Спас, оскільки в церквах цього дня освячують воду і вважають, що вона стає цілющою.

Що не можна робити 1 серпня

1 серпня, як і в будь-який інший день, церква не схвалює і виступає проти лихослів'я і лайки, злості, заздрості та жадібності, помсти, відчаю. У велике свято забороняється ображатися, робити погані вчинки, вживати алкоголь. Не слід цього дня тяжко працювати - присвятіть час молитві та вдячності. Заборона на роботу не стосується пасічників - вони можуть збирати мед.

Головна заборона дня - не можна шуміти і веселитися. У народі вважають, що якщо порушити заборону, то хвороби та проблеми переслідуватимуть до наступного Спаса.

Тим, хто постить, заборонено вживати скоромну їжу - м'ясо і м'ясні продукти, рибу, яйця і молочні продукти - до свята Успіння Богородиці, яке за новим календарем буде 15 серпня.

Що можна робити 1 серпня

У свято добре піти до храму, щоб помолитися, освятити мед, мак, воду та овочі з нового врожаю. Раніше ми розповідали, що святити на Спас і які продукти не можна нести до церкви.

Молитви цього дня - це подяка Христу за все, що є в житті, прохання послати здоров'я для близьких і якнайшвидшого настання миру.

Також на свято Маковія:

збирають і святять у церкві букет "маковійчик" - із коробочок маку та 17 трав і квітів, серед них м'ята, полин, овес або пшениця, жито, материнка, звіробій, безсмертник, чорнобривці, волошки, соняшник, рута, буркун, тирлич, любисток, будяк, деревій, деревій, володушка, цикорій та інші;

"маковійчик" ставлять у домі за образами або на підвіконні, коробочки маку можна повісити над вхідними дверима - щоб захистити дім від недобрих людей;

кожен повинен з'їсти ложечку освяченого меду - щоб весь рік бути здоровим;

готують випічку з медом і маком і пригощають нею нужденних - щоб у домі весь рік було добро.

Медовий Спас традиційно відзначають у родинному колі, але на стіл ставлять тільки пісні страви.

1 серпня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Олександр, Димитрій, Тимофій, Федір, Софія.

За старим стилем іменини святкують Григорій, Дмитро, Роман, Степан, Євгенія, Єфросинія.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Сьогодні, 07:15
Коментарів 0 Переглядів 3 640


Авторкою пісні "По-за ночі" є директорка "Ґердана" Анастасія Костюк

Владислав Заплітний із сестрою створили місце, де люди можуть почуватися затишно
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Владислав Заплітний із сестрою створили місце, де люди можуть почуватися затишно


«То є мої гори! Я тут ґазда!»  Блог Юлії Пацаранюк
Цього місяця мені довелося побувати у Високих Татрах на території Польщі.
Всі за мир, а хто ж за війну? Блог Ярослава Волощука
Все більше і більше розмов із різних джерел та найрізноманітніших медіа-платформ ми чуємо заклики чи пропозиції про потенційне призупинення війни.
ВІДЕО Переглянути все відео

Владислав Заплітний із сестрою створили місце, де люди можуть почуватися затишно

Нещодавно у самому серці Чернівців відкрився новий паб Red Hops! Цей фірмовий заклад від улюбленої крафтової броварні вже став справжнім місцем притяжіння для поціновувачів крафту та гарного настрою. Відкриття пабу супроводжувалося благодійним концертом, на якому виступив відомий гурт "Гуцул Каліпсо". Зібрані кошти, а саме 57150 грн, будуть спрямовані на підтримку тактичної медицини для військових.

Якщо інтернет є необхідним для вашої роботи, навчання чи звичайного життя, рекомендуємо потурбуватися про стабільне підключення до мережі навіть без світла.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.

Разом із перспективами земельного ринку постає ще більше питань: на що слід звернути увагу під час її вибору? Які документи потрібно оформлювати під час купівлі-продажу? Як виглядає портрет надійного покупця? Відповіді на ці запитання для тих, хто хоче придбати земельну ділянку у покроковому гайді цієї статті.