Через регулярні відключення електроенергії, продукти в холодильнику можуть швидко зіпсуватися. Проте для зберігання деяких продуктів холодильник не потрібен.
Про те, які продукти можна зберігати без холодильника,
розповідає РБК-Україна (проєкт Styler).
Які продукти можуть зберігатися без холодильника
ФруктиПопри розповсюджену думку, що фрукти краще зберігаються в холодильнику, для деяких — яблука, банани, ківі та цитрусові — зберігання в охолоджувальному пристрої не обов'язкове, адже холод майже ніяк не сповільнює процес їхнього достигання і псування.
Більшість інших фруктів теж можуть зберігатися поза холодильником, проте бажано з'їсти їх протягом декількох днів.
ОвочіТакі овочі як буряк, кабачки, баклажани, моркву, огірки, картоплю — і навіть помідори — короткотривалий час можна зберігати без холодильника.
Однак зі зростанням температури пришвидшуються певні процеси всередині продуктів, а також ризик, що вони згниють чи проростуть.
Тож зберігати овочі слід в сухому, максимально прохолодному місці оселі, якомога далі від сонячного проміння — і з'їсти якнайшвидше.
КрупиКрупи — рис, гречка, манка тощо — можуть зберігатися досить довго в коморі чи шафі. Хоча існує думка, що продовжити терміни зберігання допомагає заморожування, крупи чудово зберігаються і за кімнатної температури.
Макаронні виробиТак само як і крупи, макарони — якщо вони ще не зварені — зберігаються без холодильника. Проте слід закріпляти відкриту частину пакета - або ж пересипати макарони до глибокої банки зі щільною банкою.
ВодаХоча в літню спеку значно приємніше пити прохолодну воду і напої, зберігати бутельовану воду, якщо пляшка не була відкрита, можна значно довго без холодильника.
Відкриту пляшку з водою також можна зберігати без холодильника, проте не надто довго — окислювальна дія повітря призводить до втрати корисних мікроелементів та розмноження бактерій.
СікНатуральний свіжий сік без консервантів краще випити одразу — він швидко окислюється та втрачає вітаміни. А, постоявши в холодильнику, втрачає свій смак.
Проте пастеризований пакетований сік може зберігатися без холодильника — в коморі чи в шафі на кухні.
ОліяЩоб запобігти застиганню олії в холодильнику, рекомендується зберігати її в прохолодному і темному місці на кухні.
Та зберігати олію в холодильнику не потрібно. Крім цього, термін зберігання олії досить тривалий — якщо, звісно, не зберігати її в інших умовах, окрім рекомендованих.
МедЗберігати мед в холодильнику, якщо він знаходиться в щільно закритій банці й зберігається за температури до 25 градусів, немає потреби.
Крім цього, якщо тримати мед у холодильнику, він може стати твердим і грудкуватим.
ШоколадХоча зберігання шоколаду в холодильнику допомагає запобігти таненню, тримати шоколад в холоді — необов'язково.
Втім, варто пересвідчитись, що він зберігається в досить прохолодному місці — аби не перетворився в пасту.
Хліб і випічкаХоча зберігання хліба в холодильнику допомагає довше зберігати його свіжим, якщо ви збираєтесь з'їсти хліб протягом найближчих днів, його можна залишити при кімнатній температурі.
Це також стосується випічки. Однак хлібобулочні вироби з фруктовою начинкою варто з'їсти якнайшвидше — без холодильника начинка може зіпсуватися.
КонсервиБагато консервів — наприклад, консервовані овочі й навіть паштети — можна зберігати без холодильника.
Проте варто дотримуватися вказаних виробником рекомендацій щодо температури й рівня вологості в приміщенні.
А також не слід залишати консерви на сонці. Інакше вони можуть зіпсуватися і стати небезпечними для здоров'я.
В'ялене та сушене м'ясоРізноманітні солоні ласощі, як-от джерки та ковбаски — один з найкращих варіантів зберегти м'ясний продукт надовго. Який, крім цього, можна зберігати поза холодильником.
Дитяче харчуванняЗалежно від виробника, деякі види дитячого харчування (і сухого молока) можуть зберігатися без холодильника - з дотриманням усіх умов щодо зберігання, зазначених на упаковці.
Як зберігати продукти без холодильника правильноТе, що продукти можуть зберігатися без холодильника, не означає, що всі з них можуть зберігатися вічно.
Будь-який продукт радять зберігати в сухому та темному місці — сонячні промені можуть пришвидшити процес псування.
Також краще обирати прохолодне місце, відповідно до рекомендацій виробника — хоча й можна тримати консервовані овочі на полицях, температура в приміщенні зазвичай має становити до 25 градусів, або навіть нижче.
До того ж будь-яка упаковка має бути герметичною — це запобігатиме появі жучків, цвілі та псування продукту.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
19-07-2024, 20:00
0
852