RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |



В Україні скасовують переведення часу з зимового на літній. Верховна рада 16 липня проголосувала "ЗА" таке рішення.

Про це повідомив народний депутат від "Голосу" Ярослав Железняк.



Рішення підтримав 261 народний депутат.



Тому цього року в останню неділю жовтня востаннє переведуть стрілки на зимовий час. Далі переведення годинників на літній час не буде.

Закон встановлює в Україні постійний стандарт часу UTC+2 за міжнародною шкалою.

Хто і навіщо запровадив переведення годинників

Переведення годинників на зимовий та літній час запровадили з метою економії енергії та кращого використання денного світла, йдеться у матеріалі РБК-Україна.

Вважається, що переводити годинники вперше запропонував у 1784 році Бенджамін Франклін, присвятивши цій темі окрему публікацію. Нововведення мало сприяти економії свічок у холодну пору року.

Вдруге цю проблему порушив британський архітектор Вільям Віллет у своїй брошурі "Марна витрата денного світла" в 1907 році.

Тоді король Великої Британії та Ірландії Едвард VII не став чекати рішення парламенту й оголосив, що в його королівському маєтку Сандрінґем всі переходять на літній час. Згодом він запровадив такі ж зміни у маєтках Віндзор і Балморал. Отже, вперше годинникову стрілку перевели у Великій Британії в 1908 році.

Водночас справжніми новаторами щодо запровадження літнього часу дослідники вважають Німеччину та Австро-Угорщину (це торкнулося і Закарпаття, і Галичини, і Буковини, і Волині).

Під час Першої світової війни - 30 квітня 1916 року - там пересунули стрілки годинників на годину вперед, а вже 1 жовтня 1916 року - на годину назад.

19 березня 1918 року Конгрес США запровадив поділ на часові пояси й застосування на період війни літнього часу (з метою заощадження палива, яке використовували для генерації електричного струму). У 1966 році Конгрес ухвалив "Закон про єдиний час" (Uniform Time Act), яким запровадив літній час у мирний період.

Нині годинники переводять у близько 72 країнах світу - у більшості держав Європейського Союзу, а також у США, Канаді, Австралії, Мексиці та Ізраїлі.

У більшості країн третього світу перехід на літній час або не запроваджувався, або був скасований.

Коли переводити годинники почали в Україні

В Україні зимовий та літній час офіційно запровадили ще у 1981 році (за часів СРСР) для економії електроенергії. Згодом переведення годинника двічі на рік здійснювалось згідно з постановою Кабінету міністрів №509 від 13 травня 1996 року "Про порядок обчислення часу на території України".

"Запровадити на території України такий порядок обчислення часу: час другого часового поясу (київський час) з переведенням щорічно годинникової стрілки в останню неділю березня о 3 годині на 1 годину вперед і в останню неділю жовтня о 4 годині на 1 годину назад", - йшлося в документі.

Метою переведення годинників була можливість для громадян раніше починати свій день, довше працювати засвітло й менше використовувати штучне освітлення. Крім того, вважалося, що перехід на літній час дозволяв заощаджувати електроенергію.

Водночас противники переводу стрілок наголошували, що такі щорічні зміни призводять до порушення біоритмів людей.

Згодом було також доведено, що переведення годинника насправді не допомагає енергозбереженню.

Чому "зміна" часу може бути небезпечною

На думку низки експертів, "сезонний часовий стрибок" призводить до зміни біологічних ритмів людини, що негативно відображається на загальному стані - як фізіологічному, так і психологічному.

Йдеться про те, що після переведення годинникових стрілок у громадян:

погіршується самопочуття
знижується працездатність
спостерігається значне загострення хронічних хвороб

Деякі наукові дослідження пов'язують зміни часу із захворюваннями серцево-судинної або імунної систем - оскільки вони переривають біологічні цикли.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Галина Олійник
16-07-2024, 14:59
Коментарів 0 Переглядів 1 273


Покращення ситуації пов’язано із зменшенням споживання через відсутність спеки

Стенди, де буде зображення Героїв з Чернівців та інформація про них, встановили вздовж двох крайніх доріжок
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Стенди, де буде зображення Героїв з Чернівців та інформація про них, встановили вздовж двох крайніх доріжок


Всі за мир, а хто ж за війну? Блог Ярослава Волощука
Все більше і більше розмов із різних джерел та найрізноманітніших медіа-платформ ми чуємо заклики чи пропозиції про потенційне призупинення війни.
Алея – для стихійних базарників і безхатьків. Блог Надії Будної
Мешканці Гравітону скаржаться, що Алею небайдужості в їхньому мікрорайоні перетворили на стихійний базар
ВІДЕО Переглянути все відео

Якщо інтернет є необхідним для вашої роботи, навчання чи звичайного життя, рекомендуємо потурбуватися про стабільне підключення до мережі навіть без світла.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.

Разом із перспективами земельного ринку постає ще більше питань: на що слід звернути увагу під час її вибору? Які документи потрібно оформлювати під час купівлі-продажу? Як виглядає портрет надійного покупця? Відповіді на ці запитання для тих, хто хоче придбати земельну ділянку у покроковому гайді цієї статті.

Відкриті простори, спортивні майданчики, дитячі табори та розважальні центри готові прийняти дітей та подарувати їм незабутні літні дні. Ця стаття допоможе вам зорієнтуватися та обрати найкращий спосіб, як провести літо вашій дитині.


Новий заклад "Чорні вівці" на вулиці Воробкевича – це не просто місце, де можна скуштувати свіже прохолодне крафтове пиво, але й насолодитися справжнім гастрономічним святом. У цьому магазині вас чекають не тільки різноманітні види пива, але й велика кількість смачних страв.