5 страв, які обов'язково треба приготувати на Трійцю

Новини України
3 934
0
Завтра, у неділю, відзначатиметься Трійця, свято, яке, як і всі інші, має свої традиції та забобони. Не менш важливою частиною Трійці є кулінарія — обов'язкові та ритуальні страви.

Про те, що має бути на святковому столі до Трійці, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler).



Що має бути на столі на Трійцю

До Трійці розпочинають підготовку приблизно за тиждень — збираючи квіти, рослини й трави, прикрашаючи ними оселю та двір.

Зелень — чебрець, щавель, кріп, петрушка — також ставала одним з інгредієнтів до різноманітних страв, які готувати до свята. Така увага до рослинного світу була зумовлена язичницьким корінням святкувань — а саме вшануванням природи.

Важливу роль відігравали й вірування пращурів — вірили, що прокидається нечиста сила, яку задобрювали їжею — коржиками, паляницями та іншими хлібними виробами, щоб вберегти себе і врожай.

До того ж деякі продукти, наприклад, яйця, використовувалися для створення страв з сакральним значенням — писанок і крашанок, які відносили днем раніше на кладовища.

Проте й на Трійцю яйця використовували — щоправда, в інших стравах. Серед обов'язкових продуктів на Трійцю також був домашній сир.

Частково вибір святкових страв був зумовлений народними традиціями — гуляннями та іграми, для яких готували різноманітні солодощі та нескладну випічку. А також відсутністю посту — тому в стравах використовували м'ясо та рибу.

Суп



Суп — перша страва з великою кількістю овочів, яку готували ледь не кожного дня, змінюючи інгредієнти відповідно до обставин. Так, наприклад, однією з головних страв на Великдень був відомий всім різновид страви — борщ.

А на Трійцю можна приготувати суп зі щавлем, прикрасивши страву петрушкою та кропом.

Страви з риби та м'яса



На період Трійці посту немає, тож можна готувати улюблені страви з риби та м'яса.

До того ж можна додати духмяні трави, наприклад, чебрець та кмин, які, за віруваннями, проженуть злу силу — і нададуть страві чудового смаку й аромату.

Пиріжки



Це був не лише смачний перекус з різноманітними начинками, а й страва для народних гулянь — адже взяти з собою пиріжки просто, а з'їсти — досить швидко.

Готувати їх можна відповідно до свого смаку — з сиром, з зеленню та яйцем, або з вишнею.

Вареники



Вареники, як і суп — одна з найбільш поширених страв української кухні, яку на Трійцю готували з сиром, полуницею, вишнею чи навіть грушею.

Перед подачею їх можна полити медом чи варенням, присипати цукром чи прикрасити свіжими ягодами.

Салат

Салат — легка страва з овочів та зелені — якнайкраще допомагає дотримуватися традицій вшанування природи на Трійцю.

Крім цього, це корисний і легкий обід чи вечеря, до якого можна додати відварене філе чи сир.


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Читайте також

Внаслідок атаки на Харків 29 березня постраждали 55 людей, двоє загиблих
На фронті за день майже 150 боїв, на Курщині відбито 20 атак – Генштаб
Турнірна таблиця УПЛ: Динамо зберегло лідерство, Чорноморець опустився
РФ завдала удару КАБом по центру Куп'янська, є постраждалі та руйнування
За три дні енергетики повернули світло 13 тисяч сімей після ворожих обстрілів, - ДТЕК
Бої за Торецьк тривають: частину міста контролюють окупанти — очільник МВА
Українцям з квітня змінюють правила оплати лікарняних: що потрібно знати
Кому в жодному разі не можна їсти вершкове масло: про це треба знати
Командири дозволяли солдатам замість служби працювати на СТО: зарплати забирали собі
Після збою у системі "Укрзалізниці" відновили дві важливі функції

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм