RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Завтра, у неділю, відзначатиметься Трійця, свято, яке, як і всі інші, має свої традиції та забобони. Не менш важливою частиною Трійці є кулінарія — обов'язкові та ритуальні страви.

Про те, що має бути на святковому столі до Трійці, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler).



Що має бути на столі на Трійцю

До Трійці розпочинають підготовку приблизно за тиждень — збираючи квіти, рослини й трави, прикрашаючи ними оселю та двір.

Зелень — чебрець, щавель, кріп, петрушка — також ставала одним з інгредієнтів до різноманітних страв, які готувати до свята. Така увага до рослинного світу була зумовлена язичницьким корінням святкувань — а саме вшануванням природи.

Важливу роль відігравали й вірування пращурів — вірили, що прокидається нечиста сила, яку задобрювали їжею — коржиками, паляницями та іншими хлібними виробами, щоб вберегти себе і врожай.

До того ж деякі продукти, наприклад, яйця, використовувалися для створення страв з сакральним значенням — писанок і крашанок, які відносили днем раніше на кладовища.

Проте й на Трійцю яйця використовували — щоправда, в інших стравах. Серед обов'язкових продуктів на Трійцю також був домашній сир.

Частково вибір святкових страв був зумовлений народними традиціями — гуляннями та іграми, для яких готували різноманітні солодощі та нескладну випічку. А також відсутністю посту — тому в стравах використовували м'ясо та рибу.

Суп



Суп — перша страва з великою кількістю овочів, яку готували ледь не кожного дня, змінюючи інгредієнти відповідно до обставин. Так, наприклад, однією з головних страв на Великдень був відомий всім різновид страви — борщ.

А на Трійцю можна приготувати суп зі щавлем, прикрасивши страву петрушкою та кропом.

Страви з риби та м'яса



На період Трійці посту немає, тож можна готувати улюблені страви з риби та м'яса.

До того ж можна додати духмяні трави, наприклад, чебрець та кмин, які, за віруваннями, проженуть злу силу — і нададуть страві чудового смаку й аромату.

Пиріжки



Це був не лише смачний перекус з різноманітними начинками, а й страва для народних гулянь — адже взяти з собою пиріжки просто, а з'їсти — досить швидко.

Готувати їх можна відповідно до свого смаку — з сиром, з зеленню та яйцем, або з вишнею.

Вареники



Вареники, як і суп — одна з найбільш поширених страв української кухні, яку на Трійцю готували з сиром, полуницею, вишнею чи навіть грушею.

Перед подачею їх можна полити медом чи варенням, присипати цукром чи прикрасити свіжими ягодами.

Салат

Салат — легка страва з овочів та зелені — якнайкраще допомагає дотримуватися традицій вшанування природи на Трійцю.

Крім цього, це корисний і легкий обід чи вечеря, до якого можна додати відварене філе чи сир.


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
23-06-2024, 01:45
Коментарів 0 Переглядів 3 869


Внаслідок аварії загинули 17-річна дівчина та 30-річний чоловік

Дівчина спакувала потрібні військовим речі в коробки, які так і назвала – "коробка допомоги"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.