RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Незабаром один із найпопулярніших смаків хрустких закусок зникне з магазинів. Штучні ароматизатори, які додаються до цього продукту, пов’язують із потенційними ризиками для здоров’я.

Про це повідомляє Strona Zdrowia.



Популярний хрусткий смак заборонений в Європі.

Чипси — одна з наших улюблених солоних закусок. Однак, можливо, ви більше не зможете купити чипси зі смаком копченого бекону.

Європейський Союз вирішив поступово відмовитися від штучних ароматизаторів диму протягом наступних двох років. Це було пов’язано з потенційними ризиками для здоров’я.

Наприкінці квітня 2023 року 27 держав-членів схвалили це рішення, причому протягом наступних двох років буде поступово виведено з виробництва ароматизатори диму.

Це стосується не лише чипсів, а й м’яса, сиру, риби та соусів (наприклад, соусу барбекю).

Чому смак чипсів забороняють?

Згідно зі звітом Європейської комісії, потенційний ризик раку був пов’язаний із методами екстракції смаку. Процес отримання ароматизатора відомий як піроліз. Він передбачає очищення диму для видалення шкідливих компонентів, таких як зола та смола. Кінцевим результатом є рідкий дим, який можна додавати в їжу. Виробники снеків заперечують ці заяви, стверджуючи, що немає жодних доказів зв’язку цього процесу з раком.

Дослідження Європейського агентства з безпечності харчових продуктів (EFSA) пов’язали смак диму з генотоксичністю. Генотоксичність, згідно з EFSA, це здатність хімічної речовини пошкоджувати генетичний матеріал клітин. Це тривожні новини, оскільки зміни або мутації в генетичній інформації в клітині можуть підвищити ризик розвитку таких захворювань, як рак і спадкові захворювання.

Крім того, у випадку такого типу токсичності EFSA заявляє, що неможливо визначити безпечний рівень споживання. З цієї причини загальна заборона вважалася найкращим рішенням для запобігання "найгірших сценаріїв". У виробників продуктів із використанням ароматизаторів диму буде перехідний період для пошуку альтернативного способу ароматизації їжі.


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
8-06-2024, 01:00
Коментарів 0 Переглядів 2 125

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.