Додайте в оливкову олію. Названо пряну траву номер один, яка нормалізує рівень холестерину

Новини України / Здоров'я
26 638
0

Додавання трав і спецій до їжі — чудовий спосіб поліпшити ваші смакові відчуття. Трави не тільки надають вашим стравам яскравішого смаку, аромату і привабливішого зовнішнього вигляду, а й багаті антиоксидантами й клітковиною. Заміна насичених жирів, таких як олія, травами — чудова стратегія для боротьби з високим холестерином без шкоди для смаку.

Про це пише NV.



Високий рівень холестерину, або гіперхолестеринемія — фактор ризику серцево-судинних захворювань та інсульту, який стосується не лише дорослих, а й дітей. Зміни у способі життя, такі як здорове харчування, фізична активність, достатній сон та відмова від куріння, важливі для контролю та зниження рівня холестерину.

Найкраща трава для високого холестерину

Хоча наукових доказів недостатньо, щоб стверджувати, що конкретна рослина може знизити холестерин, ми вибрали розмарин через кілька причин. Розмарин багатий на антиоксиданти, відповідає середземноморській дієті (пов’язаній зі зниженням холестерину) та чудово поєднується з оливковою олією, багатою на мононенасичені жири, що може підвищити рівень "хорошого" холестерину та знизити рівень "поганого".

Багатий на антиоксиданти

Джордан Хілл, зареєстрований дієтолог у Top Nutrition Coaching, зазначає: "Розмарин містить антиоксиданти, які борються із запаленням і окислювальним стресом, допомагаючи запобігти окисненню 'поганого' холестерину". Попри невелике старе дослідження, вчені виявили, що учасники, які споживали розмарин, мали нижчий рівень "поганого" холестерину і вищий рівень "хорошого". Це пов’язується з антиоксидантними властивостями розмарину, включаючи карнозол, карнозинову кислоту та інші сполуки.

Хоча додаткові дослідження необхідні, щоб підтвердити ефект розмарину на холестерин, його використання в кулінарії може підвищити поживність, зменшити необхідність додавання жиру та надати стравам багатого смаку й аромату.

Дотримання середземноморської дієти


Спостережні та клінічні дослідження показують, що дотримання середземноморської дієти пов’язане з кардіозахисними факторами, включно зі збільшенням рівня "хорошого" холестерину. Цей стиль харчування, багатий на фрукти, овочі, горіхи, оливкову олію та рибу, також містить багато трав і спецій, таких як розмарин, орегано та імбир. Використання розмарину в кулінарії покращує поживну цінність страв і збагачує їхній смак антиоксидантами та клітковиною.

Ідеально поєднується з оливковою олією екстракласу

Чудово поєднується з оливковою олією преміумклас. Ця олія, отримана з оливок, має високий вміст поліфенолів і мононенасичених жирів. Наукові дослідження демонструють, що мононенасичені жири сприяють збільшенню рівня "хорошого" холестерину та зниженню рівня "поганого" холестерину в крові. Завдяки високому вмісту олеїнової кислоти, яка становить від 55% до 85% цієї олії, вона є чудовою заміною для масла вершкового типу, маргарину та інших насичених жирів.

Крісті Дель Коро, експерт з кулінарії та дієтології, рекомендує використовувати розмарин для ароматизації оливкової олії, щоб збільшити споживання мононенасичених жирних кислот. Це також прекрасний спосіб використати залишки розмарину з інших рецептів. Додайте його в повітряний попкорн для корисної та смачної закуски, або додайте в цільнозернові гарніри, обсмажені овочі та соуси для салатів. Оливкова олія з ароматом розмарину — чудовий спосіб стимулювати споживання овочів і надати їм додаткового смаку.

Для підтримки здорового рівня холестерину рекомендується збільшити споживання продуктів, багатих на омега-3 жирні кислоти та клітковину, водночас скорочуючи споживання насичених жирів. Контролюйте споживання насичених жирів з молочних продуктів, жирної їжі та червоного м’яса при високому рівні холестерину. Однак, якщо ви вирішите іноді насолодитися червоним м’ясом, віддавайте перевагу менш жирним частинам яловичини й використовуйте маринади з додаванням трав.

Трави, такі як розмарин, не тільки надають стравам смаку й аромату, а й допомагають пом’якшити м’ясо. Використовуючи розмарин у маринадах, ви також можете знизити ризик утворення канцерогенних сполук під час приготування м’яса на грилі. Сара Хаас, експертка з кулінарії та дієтології, наголошує, що використання свіжого або сушеного розмарину під час приготування приносить аналогічні переваги.


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Новини Дня

20:13
Українська ракета "Трембіта": експерт оцінив, чи зможе вона прорвати ППО Москви
19:58
Що робити, якщо домашній Wi-Fi погано працює: зверніть увагу на деякі предмети
19:38
Трамп погрожує Україні "проблемами" за відмову від угоди з ресурсами
19:16
Герої Буковини: на війні загинув молодий воїн Василь Беслюбняк
18:58
Чому каву п'ють з холодною водою: просте пояснення, що з нею потрібно робити
18:34
ЄС не може погодити 20 мільярдів євро для України
18:11
Українські біатлоністи - восьмі в естафеті ЧС-2025
17:59
Ця консерва - найкращий продукт для здоров’я людей похилого віку: зміцнить серце та кістки
17:40
Як правильно рахувати зарплату: скільки реально отримуємо на руки та чи вигідніше працювати через ФОП
17:20
Україна очікує на нові постачання F-16 цього року, - Зеленський
17:00
Хотів купити інструмент: на Буковині аферисти видурили у чоловіка 56 тисяч
16:40
В Міненерго звернулись до українців: що варто зробити кожному
16:20
В Коордштабі розповіли, хто для РФ в пріоритеті на обмін і чому не видають "азовців"
16:15
Діти в гуртку технічного конструювання створюють пристрої для військових
16:00
Ліквідація наслідків атаки на ЧАЕС триває дев’ятий день: яка ситуація
16:00
Названо найкорисніший десерт, який повинні їсти українці
15:40
Чи готовий Зеленський підписати угоду про корисні копалини: джерело Sky News повідомило деталі
15:20
Трамп провів масштабні кадрові зміни в армії США
15:00
У Чернівцях затримали чоловіка, який розповсюджував наркотики
14:40
На Покровському напрямку важкі бої: ЗСУ про наступ росіян
14:31
ДТП в Чернівцях: у тролейбусі відмовили гальма
14:20
Пенсії в Україні масштабно проіндексують із 1 березня: як перерахують кожну виплату
14:00
Що робити, коли у селі на Буковині немає соцпрацівника
13:40
Великий піст 2025: традиції, календар харчування, правила та заборони
13:20
Чернівчан закликають достойно провести загиблого воїна Артура Кузука
Більше Новин

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм