RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Додавання трав і спецій до їжі — чудовий спосіб поліпшити ваші смакові відчуття. Трави не тільки надають вашим стравам яскравішого смаку, аромату і привабливішого зовнішнього вигляду, а й багаті антиоксидантами й клітковиною. Заміна насичених жирів, таких як олія, травами — чудова стратегія для боротьби з високим холестерином без шкоди для смаку.

Про це пише NV.



Високий рівень холестерину, або гіперхолестеринемія — фактор ризику серцево-судинних захворювань та інсульту, який стосується не лише дорослих, а й дітей. Зміни у способі життя, такі як здорове харчування, фізична активність, достатній сон та відмова від куріння, важливі для контролю та зниження рівня холестерину.

Найкраща трава для високого холестерину

Хоча наукових доказів недостатньо, щоб стверджувати, що конкретна рослина може знизити холестерин, ми вибрали розмарин через кілька причин. Розмарин багатий на антиоксиданти, відповідає середземноморській дієті (пов’язаній зі зниженням холестерину) та чудово поєднується з оливковою олією, багатою на мононенасичені жири, що може підвищити рівень "хорошого" холестерину та знизити рівень "поганого".

Багатий на антиоксиданти

Джордан Хілл, зареєстрований дієтолог у Top Nutrition Coaching, зазначає: "Розмарин містить антиоксиданти, які борються із запаленням і окислювальним стресом, допомагаючи запобігти окисненню 'поганого' холестерину". Попри невелике старе дослідження, вчені виявили, що учасники, які споживали розмарин, мали нижчий рівень "поганого" холестерину і вищий рівень "хорошого". Це пов’язується з антиоксидантними властивостями розмарину, включаючи карнозол, карнозинову кислоту та інші сполуки.

Хоча додаткові дослідження необхідні, щоб підтвердити ефект розмарину на холестерин, його використання в кулінарії може підвищити поживність, зменшити необхідність додавання жиру та надати стравам багатого смаку й аромату.

Дотримання середземноморської дієти


Спостережні та клінічні дослідження показують, що дотримання середземноморської дієти пов’язане з кардіозахисними факторами, включно зі збільшенням рівня "хорошого" холестерину. Цей стиль харчування, багатий на фрукти, овочі, горіхи, оливкову олію та рибу, також містить багато трав і спецій, таких як розмарин, орегано та імбир. Використання розмарину в кулінарії покращує поживну цінність страв і збагачує їхній смак антиоксидантами та клітковиною.

Ідеально поєднується з оливковою олією екстракласу

Чудово поєднується з оливковою олією преміумклас. Ця олія, отримана з оливок, має високий вміст поліфенолів і мононенасичених жирів. Наукові дослідження демонструють, що мононенасичені жири сприяють збільшенню рівня "хорошого" холестерину та зниженню рівня "поганого" холестерину в крові. Завдяки високому вмісту олеїнової кислоти, яка становить від 55% до 85% цієї олії, вона є чудовою заміною для масла вершкового типу, маргарину та інших насичених жирів.

Крісті Дель Коро, експерт з кулінарії та дієтології, рекомендує використовувати розмарин для ароматизації оливкової олії, щоб збільшити споживання мононенасичених жирних кислот. Це також прекрасний спосіб використати залишки розмарину з інших рецептів. Додайте його в повітряний попкорн для корисної та смачної закуски, або додайте в цільнозернові гарніри, обсмажені овочі та соуси для салатів. Оливкова олія з ароматом розмарину — чудовий спосіб стимулювати споживання овочів і надати їм додаткового смаку.

Для підтримки здорового рівня холестерину рекомендується збільшити споживання продуктів, багатих на омега-3 жирні кислоти та клітковину, водночас скорочуючи споживання насичених жирів. Контролюйте споживання насичених жирів з молочних продуктів, жирної їжі та червоного м’яса при високому рівні холестерину. Однак, якщо ви вирішите іноді насолодитися червоним м’ясом, віддавайте перевагу менш жирним частинам яловичини й використовуйте маринади з додаванням трав.

Трави, такі як розмарин, не тільки надають стравам смаку й аромату, а й допомагають пом’якшити м’ясо. Використовуючи розмарин у маринадах, ви також можете знизити ризик утворення канцерогенних сполук під час приготування м’яса на грилі. Сара Хаас, експертка з кулінарії та дієтології, наголошує, що використання свіжого або сушеного розмарину під час приготування приносить аналогічні переваги.


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
29-05-2024, 21:00
Коментарів 0 Переглядів 26 499

Фото ілюстративне

Понад 15 країн світу є споживачами продуктів із нашого краю


Внаслідок аварії кермувальник загинув на місці події, а пасажир отримав травми
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Олена Рєпіна – випускниця Міжнародної програми "Капеланська академія"


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.