Додавання трав і спецій до їжі — чудовий спосіб поліпшити ваші смакові відчуття. Трави не тільки надають вашим стравам яскравішого смаку, аромату і привабливішого зовнішнього вигляду, а й багаті антиоксидантами й клітковиною. Заміна насичених жирів, таких як олія, травами — чудова стратегія для боротьби з високим холестерином без шкоди для смаку.
Про це
пише NV.
Високий рівень холестерину, або гіперхолестеринемія — фактор ризику серцево-судинних захворювань та інсульту, який стосується не лише дорослих, а й дітей. Зміни у способі життя, такі як здорове харчування, фізична активність, достатній сон та відмова від куріння, важливі для контролю та зниження рівня холестерину.
Найкраща трава для високого холестеринуХоча наукових доказів недостатньо, щоб стверджувати, що конкретна рослина може знизити холестерин, ми вибрали розмарин через кілька причин. Розмарин багатий на антиоксиданти, відповідає середземноморській дієті (пов’язаній зі зниженням холестерину) та чудово поєднується з оливковою олією, багатою на мононенасичені жири, що може підвищити рівень "хорошого" холестерину та знизити рівень "поганого".
Багатий на антиоксидантиДжордан Хілл, зареєстрований дієтолог у Top Nutrition Coaching, зазначає: "Розмарин містить антиоксиданти, які борються із запаленням і окислювальним стресом, допомагаючи запобігти окисненню 'поганого' холестерину". Попри невелике старе дослідження, вчені виявили, що учасники, які споживали розмарин, мали нижчий рівень "поганого" холестерину і вищий рівень "хорошого". Це пов’язується з антиоксидантними властивостями розмарину, включаючи карнозол, карнозинову кислоту та інші сполуки.
Хоча додаткові дослідження необхідні, щоб підтвердити ефект розмарину на холестерин, його використання в кулінарії може підвищити поживність, зменшити необхідність додавання жиру та надати стравам багатого смаку й аромату.
Дотримання середземноморської дієтиСпостережні та клінічні дослідження показують, що дотримання середземноморської дієти пов’язане з кардіозахисними факторами, включно зі збільшенням рівня "хорошого" холестерину. Цей стиль харчування, багатий на фрукти, овочі, горіхи, оливкову олію та рибу, також містить багато трав і спецій, таких як розмарин, орегано та імбир. Використання розмарину в кулінарії покращує поживну цінність страв і збагачує їхній смак антиоксидантами та клітковиною.
Ідеально поєднується з оливковою олією екстракласуЧудово поєднується з оливковою олією преміумклас. Ця олія, отримана з оливок, має високий вміст поліфенолів і мононенасичених жирів. Наукові дослідження демонструють, що мононенасичені жири сприяють збільшенню рівня "хорошого" холестерину та зниженню рівня "поганого" холестерину в крові. Завдяки високому вмісту олеїнової кислоти, яка становить від 55% до 85% цієї олії, вона є чудовою заміною для масла вершкового типу, маргарину та інших насичених жирів.
Крісті Дель Коро, експерт з кулінарії та дієтології, рекомендує використовувати розмарин для ароматизації оливкової олії, щоб збільшити споживання мононенасичених жирних кислот. Це також прекрасний спосіб використати залишки розмарину з інших рецептів. Додайте його в повітряний попкорн для корисної та смачної закуски, або додайте в цільнозернові гарніри, обсмажені овочі та соуси для салатів. Оливкова олія з ароматом розмарину — чудовий спосіб стимулювати споживання овочів і надати їм додаткового смаку.
Для підтримки здорового рівня холестерину рекомендується збільшити споживання продуктів, багатих на омега-3 жирні кислоти та клітковину, водночас скорочуючи споживання насичених жирів. Контролюйте споживання насичених жирів з молочних продуктів, жирної їжі та червоного м’яса при високому рівні холестерину. Однак, якщо ви вирішите іноді насолодитися червоним м’ясом, віддавайте перевагу менш жирним частинам яловичини й використовуйте маринади з додаванням трав.
Трави, такі як розмарин, не тільки надають стравам смаку й аромату, а й допомагають пом’якшити м’ясо. Використовуючи розмарин у маринадах, ви також можете знизити ризик утворення канцерогенних сполук під час приготування м’яса на грилі. Сара Хаас, експертка з кулінарії та дієтології, наголошує, що використання свіжого або сушеного розмарину під час приготування приносить аналогічні переваги.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
29-05-2024, 21:00
0
26 293