RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


В Україні почався сезон молодої картоплі, який полюбляє багато хто незважаючи навіть на високу ціну за кілограм коренеплоду (близько 40 грн). Але лікарі попереджають, така картопля корисна не всім, а деяким і зовсім протипоказана. Кому не можна їсти молоду картоплю - читайте нижче в нашому матеріалі.

Про це пишуть podrobnosti.



Як правило, такий коренеплід відварюють цілком в підсоленій воді і подають на стіл з вершковим маслом і свіжим кропом. Картоплю можна смажити, запікати, готувати овочеві рагу.

У чому небезпека молодої картоплі

Але важливо пам'ятати, що в молодій картоплі може бути багато нітратів, так як її вирощують в прискореному темпі, щоб встигнути в сезон.

Найбільше небезпечної речовини в шкірці картоплі. Але одночасно саме шкірка містить максимальну кількість корисних речовин. Якщо ви впевнені у виробнику, а можливо самі виростили овоч на городі, то не зіскрібайте шкірку занадто ретельно, а краще - готуйте прямо в ній.

А ось куплений на ринку овоч краще замочити в холодній воді на півгодини. Такий спосіб допоможе зменшити кількість шкідливих речовин на чверть.

Кому овоч не можна їсти

Не рекомендується зловживати картоплею і хворим з серйозними формами діабету, а також дітям, вагітним і годуючим жінкам.

Лікарі кажуть, що шкідливість від надлишку нітратів в молодому коренеплоді переважить всі його переваги.

Чим корисна картопля

Картопля багата окремими мікроелементами, особливо вітаміном С, - з'їдена зі шкіркою одна середня картопляна бульба вагою в 150 г забезпечує близько половини добової потреби у вітаміні С для дорослих (100 мг).

Крім того, картопля є хорошим джерелом вітамінів В1, В3, В6 і мінералів, таких як залізо, калій, фосфор і магній, містить фолат, пантотенову кислоту і рибофлавін.

Картопля також містить харчові антиоксиданти, які відіграють важливу роль у профілактиці захворювань, пов'язаних зі старінням.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Анна Семьонова
7-05-2024, 09:00
Коментарів 0 Переглядів 38 470

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


«Втрачені хвилини можуть коштувати життя». Блог Аліни Книжник
Днями чергувала з бригадою швидкої медичної допомоги.
Бити чи не бити? Блог Ярослава Волощука
Хто цікавиться класичною літературою, той впізнав перефразовану дилему Гамлета