RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Спаржу можна їсти сирою або вареною, і вона часто є головним інгредієнтом супів, тушкованого м'яса, салатів та інших страв. Хоча смак цієї рослини не всім до вподоби, вона має багато корисних властивостей.

Про те, чим корисна спаржа для організму, а також про те, кому її їсти не варто, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler).



Що таке спаржа

Спаржа — це овочева культура, яка походить з родини аспарагусів, що налічує близько 300 видів. Деякі з них вирощуються як декоративні рослини, проте певні різновиди спаржі їстівні.

Більшість людей знайомі з їстівним різновидом, відомим як садова спаржа, або Asparagus officinalis — тонкою зеленою рослиною, схожою на спис. Цей вид вперше виростили в Греції понад 2 500 років тому.

Спаржа, як правило, росте в помірному кліматі. На відміну від більшості овочів, що потребують сезонної посадки, спаржа — це багаторічна рослина, яка відростає з року в рік.Тому періодично її можна знайти в дикій природі.

Хоча зелена спаржа є найпоширенішою, існують також рожеві, фіолетові та білі сорти.

Харчова цінність спаржі

Спаржа — досить низькокалорійний овоч, проте чудове джерело вітамінів і мікроелементів.

Зокрема, одна чашка сирої спаржі містить такі поживні речовини:

Калорії — 26,8

Жири — 0,161 г

Білок — 2,95 г

Клітковина — 2,81 г

Вуглеводи — 5,2 г

Натрій — 2,68 мг

Спаржа — джерело вітамінів С, А, К і Е, вітамінів групи B, калію і фосфору. Також аспарагус містить невелику кількість інших мікроелементів, таких як залізо, цинк і рибофлавін.

Користь спаржі для організму

Насамперед через низьку калорійність, незначний вміст жирів та високий вміст клітковини, спаржа допомагає контролювати вагу - організм повільно перетравлює клітковину, завдяки чому відчувається ситість між приймання їжі.

Клітковина також покращує травлення і може допомогти знизити ризик серцевих захворювань, високого кров'яного тиску і діабету. Крім того, інулін у спаржі сприяє балансу кишкових бактерій — пробіотиків — що покращує травлення і зменшує газоутворення.

Спаржа, як і інші зелені овочі, багата на антиоксиданти — сполуки, які допомагають захистити клітини від шкідливого впливу вільних радикалів і знижують ризик хронічних захворювань.

До антиоксидантів відносяться вітамін Е, вітамін С і глутатіон, а також різні флавоноїди та поліфеноли. Зокрема, такі флавоноїди як кверцетин, ізорамнетин та кемпферол мають протизапальну та противірусну дію.


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
6-05-2024, 21:00
Коментарів 0 Переглядів 1 989


Дівчина спакувала потрібні військовим речі в коробки, які так і назвала – "коробка допомоги"


Вулиці перекриють через капітальний ремонт
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Можна побачити роботи Тараса Полатайка, Станіслава Туріни, Віолетти Олійник та інших


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.