RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Спаржу можна їсти сирою або вареною, і вона часто є головним інгредієнтом супів, тушкованого м'яса, салатів та інших страв. Хоча смак цієї рослини не всім до вподоби, вона має багато корисних властивостей.

Про те, чим корисна спаржа для організму, а також про те, кому її їсти не варто, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler).



Що таке спаржа

Спаржа — це овочева культура, яка походить з родини аспарагусів, що налічує близько 300 видів. Деякі з них вирощуються як декоративні рослини, проте певні різновиди спаржі їстівні.

Більшість людей знайомі з їстівним різновидом, відомим як садова спаржа, або Asparagus officinalis — тонкою зеленою рослиною, схожою на спис. Цей вид вперше виростили в Греції понад 2 500 років тому.

Спаржа, як правило, росте в помірному кліматі. На відміну від більшості овочів, що потребують сезонної посадки, спаржа — це багаторічна рослина, яка відростає з року в рік.Тому періодично її можна знайти в дикій природі.

Хоча зелена спаржа є найпоширенішою, існують також рожеві, фіолетові та білі сорти.

Харчова цінність спаржі

Спаржа — досить низькокалорійний овоч, проте чудове джерело вітамінів і мікроелементів.

Зокрема, одна чашка сирої спаржі містить такі поживні речовини:

Калорії — 26,8

Жири — 0,161 г

Білок — 2,95 г

Клітковина — 2,81 г

Вуглеводи — 5,2 г

Натрій — 2,68 мг

Спаржа — джерело вітамінів С, А, К і Е, вітамінів групи B, калію і фосфору. Також аспарагус містить невелику кількість інших мікроелементів, таких як залізо, цинк і рибофлавін.

Користь спаржі для організму

Насамперед через низьку калорійність, незначний вміст жирів та високий вміст клітковини, спаржа допомагає контролювати вагу - організм повільно перетравлює клітковину, завдяки чому відчувається ситість між приймання їжі.

Клітковина також покращує травлення і може допомогти знизити ризик серцевих захворювань, високого кров'яного тиску і діабету. Крім того, інулін у спаржі сприяє балансу кишкових бактерій — пробіотиків — що покращує травлення і зменшує газоутворення.

Спаржа, як і інші зелені овочі, багата на антиоксиданти — сполуки, які допомагають захистити клітини від шкідливого впливу вільних радикалів і знижують ризик хронічних захворювань.

До антиоксидантів відносяться вітамін Е, вітамін С і глутатіон, а також різні флавоноїди та поліфеноли. Зокрема, такі флавоноїди як кверцетин, ізорамнетин та кемпферол мають протизапальну та противірусну дію.


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
6-05-2024, 21:00
Коментарів 0 Переглядів 897

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Сьогодні, 17 травня, скористатися послугою можна на Центральній площі


Чому стріляли у Фіцо? Блог Ярослава Волощука
Від часів Улофа Пальме – прем’єр – міністра Швеції в Європі не було випадку, аби хтось стріляв у чиновника такого високого рангу.
Бельгійці передали гроші на дрони. Блог Надії Будної
Чернівчани невтомно збирають кошти на дрони, плетуть маскувальні сітки та кікімори.
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"