Спаржу можна їсти сирою або вареною, і вона часто є головним інгредієнтом супів, тушкованого м'яса, салатів та інших страв. Хоча смак цієї рослини не всім до вподоби, вона має багато корисних властивостей.
Про те, чим корисна спаржа для організму, а також про те, кому її їсти не варто,
розповідає РБК-Україна (проєкт Styler).
Що таке спаржаСпаржа — це овочева культура, яка походить з родини аспарагусів, що налічує близько 300 видів. Деякі з них вирощуються як декоративні рослини, проте певні різновиди спаржі їстівні.
Більшість людей знайомі з їстівним різновидом, відомим як садова спаржа, або Asparagus officinalis — тонкою зеленою рослиною, схожою на спис. Цей вид вперше виростили в Греції понад 2 500 років тому.
Спаржа, як правило, росте в помірному кліматі. На відміну від більшості овочів, що потребують сезонної посадки, спаржа — це багаторічна рослина, яка відростає з року в рік.Тому періодично її можна знайти в дикій природі.
Хоча зелена спаржа є найпоширенішою, існують також рожеві, фіолетові та білі сорти.
Харчова цінність спаржіСпаржа — досить низькокалорійний овоч, проте чудове джерело вітамінів і мікроелементів.
Зокрема, одна чашка сирої спаржі містить такі поживні речовини:
Калорії — 26,8
Жири — 0,161 г
Білок — 2,95 г
Клітковина — 2,81 г
Вуглеводи — 5,2 г
Натрій — 2,68 мг
Спаржа — джерело вітамінів С, А, К і Е, вітамінів групи B, калію і фосфору. Також аспарагус містить невелику кількість інших мікроелементів, таких як залізо, цинк і рибофлавін.
Користь спаржі для організмуНасамперед через низьку калорійність, незначний вміст жирів та високий вміст клітковини, спаржа допомагає контролювати вагу - організм повільно перетравлює клітковину, завдяки чому відчувається ситість між приймання їжі.
Клітковина також покращує травлення і може допомогти знизити ризик серцевих захворювань, високого кров'яного тиску і діабету. Крім того, інулін у спаржі сприяє балансу кишкових бактерій — пробіотиків — що покращує травлення і зменшує газоутворення.
Спаржа, як і інші зелені овочі, багата на антиоксиданти — сполуки, які допомагають захистити клітини від шкідливого впливу вільних радикалів і знижують ризик хронічних захворювань.
До антиоксидантів відносяться вітамін Е, вітамін С і глутатіон, а також різні флавоноїди та поліфеноли. Зокрема, такі флавоноїди як кверцетин, ізорамнетин та кемпферол мають протизапальну та противірусну дію.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
6-05-2024, 21:00
0
1 841