Натрій, який є в солі, є скрізь у нашому раціоні та є, беззаперечно, важливим мікроелементом для нашого організму. Однак, його надлишок, який трапляється частіше, ніж дефіцит, несе загрози для здоров'я.
Про те, чому і як надмірна кількість солі в раціоні може зашкодити організму,
пише РБК-Україна (проєкт Styler).
Як сіль впливає на здоров'я?Хоча натрій необхідний для скорочення м'язів, насамперед надмірне споживання солі підвищує рівень натрію, збільшуючи ризик високого кров'яного тиску та серцевих захворювань.
Дослідження показали чітку закономірність: чим більше солі споживається, тим вище наш кров'яний тиск. Крім того, хоча ефект був найсильнішим у людей, які вже мали високий кров'яний тиск, дослідники також спостерігали підвищення у людей, у яких тиск був в нормі.
Також через надлишок натрію виникають набряки, порушується обмін речовин, виникає затримка рідини в організмі, можуть посилюватися спазми судин, що особливо небезпечно для тих, хто страждає на захворювання серця.
У дітей надлишок натрію може підвищити ризик розвитку остеопорозу в зрілому віці, негативно впливає на ендокринну і нервову системи, порушує роботу підшлункової залози та нирок.
А от якщо солі в раціоні недостатньо, організм може запозичувати необхідні мікроелементи з тканин, тому людина відчуває слабкість у м'язах та запаморочення, швидко втомлюється, а її загальне самопочуття погіршується.
Скільки солі можна вживатиЗгідно з дієтичними рекомендаціями МОЗ та UNICEF дорослим на добу слід вживати не більше 2,3 г натрію, що еквівалентно 5,75 г або ж одній чайній ложці кухонної солі.
Всесвітня організація охорони здоров'я та Міжнародне товариство гіпертонії встановлюють дещо нижчу норму — не більше 2 г натрію на день. А Американська асоціація серця стверджує, що краще уникати перевищення 1,5 грама натрію, або приблизно пів чайної ложки кухонної солі на день, особливо у разі високого кров'яного тиску.
Дітям з 4 до 8 років не рекомендовано вживати понад 1,9 г натрію, тобто 4,75 г солі на день.
Особливо обережним з вживанням солі варто бути в таких випадках:
хвороби нирок;
виразкова хвороба шлунку або гастрит з підвищеною кислотністю;
порушення в роботі підшлункової залози;
запальні процеси у кишківнику;
скупчення рідини в черевній порожнині;
ревматизм;
захворювання серцево-судинної системи, серцева недостатність, гіпертонія;
захворювання шкіри;
хронічні запальні процеси носа та очей, глаукома.
У разі хронічних захворювань слід порадитися зі своїм лікарем про можливу кількість солі в їжі та оптимальний раціон.
Як знизити рівень солі в раціоніТочно виміряти, скільки споживається натрію, вкрай складно, адже він міститься не тільки в кухонній солі, але й в консервованих продуктах та овочах.
За оцінками американських науковців, овочі, фрукти, боби, горіхи та молочні продукти є багатими джерелами калію, і вживання більшої кількості цих продуктів може знизити рівень натрію.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
1-04-2024, 00:15
0
1 737