RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Картопля - це крохмалистий коренеплід, який є основним продуктом харчування в багатьох регіонах світу. Хоча картопля є одним із найбільш споживаних овочів, її часто вважають нездоровою через високий вміст вуглеводів і використання в індустрії швидкого харчування.

Видання Health пише, що картопля має безліч поживних переваг. Вона містить безліч необхідних вітамінів і мінералів, таких як калій і клітковина. У ній також містяться антиоксиданти та інші захисні рослинні сполуки.



Будь-яка картопля може стати здоровим вибором, якщо під час приготування зберегти її поживну цінність. Такі сорти, як фіолетова, червона і солодка картопля, вирізняються високим вмістом поживних речовин, але приготування є важливим фактором, що визначає корисність картоплі загалом.

Фіолетова картопля

Фіолетова картопля багата на корисні рослинні сполуки, включно з антоціанами - це поліфенольні рослинні пігменти, які надають фруктам і овочам фіолетового, синього або червоного кольору. Вони захищають клітини від пошкоджень і зменшують запалення, що може знизити ризик хронічних захворювань.

Дослідження показують, що люди, які вживають продукти з високим вмістом антоціанів, мають нижчий ризик розвитку деяких захворювань, включно з хворобами серця та діабетом 2 типу. Фіолетова картопля може бути найкращим вибором для контролю рівня цукру в крові через високий вміст поліфенолів. Цей овоч також багатий на вітаміни, мінерали та клітковину.

У 100 грамах сирої фіолетової картоплі міститься:

калорії - 85;
білок - 1,54 грама;
вуглеводи - 20 г;
клітковина - 3,1 г;
калій - 337 мг або 14% від добової норми.
Також вона містить вітаміни B6 та C.

Червона картопля

Червона картопля - чудове джерело флавоноїдних антиоксидантів, таких як кверцетин, каемпферол-рутиноза, катехін і рутин. Вона також є багатим джерелом вітаміну С та калію.

У 100 грамах вареної червоної картоплі міститься:

калорії - 87;
білок - 2,3 г;
вуглеводи - 19,6 г;
клітковина - 1,8 г;
Калій - 545 мг або 12% від норми;
Вітамін B6 - 0,212 мг або 12% від ДН;
Вітамін С - 12,6 мг або 14% від норми.

Червона картопля також є хорошим джерелом калію, який допомагає регулювати кров'яний тиск і підтримувати здоров'я серця. Споживання достатньої кількості калію необхідне для контролю кров'яного тиску.

Солодка картопля

Солодка картопля - це їстівний коренеплід, що належить до сімейства Convolvulaceae. У солодкій картоплі багато каротиноїдів провітаміну А, таких як бета-каротин. Організм перетворює бета-каротин на ретиналь і ретиноєву кислоту - активні форми вітаміну А. Вітамін А необхідний для кількох найважливіших процесів в організмі, таких як імунна функція, ріст клітин і зір.

Каротиноїди також діють як потужні антиоксиданти, захищаючи клітини від пошкоджень, які можуть призвести до захворювань. Дієти з високим вмістом каротиноїдів асоціюються зі зниженням ризику розвитку низки хронічних захворювань, включно з хворобами серця і деякими видами раку. Солодка картопля багата на клітковину, вітаміни групи В, вітамін С та калій.

У 100 грамах запеченої солодкої картоплі зі шкіркою міститься:

калорії - 90;
білок - 2 г;
вуглеводи - 20,7 г;
клітковина - 3,3 г;
Магній - 27 мг або 6% від ДН;
Калій - 473 мг або 10% від ДН;
Вітамін А - 957 мікрограмів або 107% від норми;
Вітамін B6 - 0,285 мг або 17% від ДН;
Вітамін C - 19,5 мг або 22% від норми.

Солодка картопля містить на 75 % більше клітковини, ніж порція червоної картоплі. Клітковина необхідна для здоров'я кишківника і допомагає підтримувати його в нормальному і комфортному стані. Крім того, клітковина сприяє насиченню, що знижує ймовірність переїдання.

Чому не рекомендують їсти картоплю

Будь-яку картоплю, включно з білою, можна включати до здорового раціону. Дослідження показують, що вживання картоплі може поліпшити споживання поживних речовин і відчуття ситості. Однак деякі способи приготування можуть зменшити кількість корисних сполук у картоплі та сприяти утворенню шкідливих хімічних речовин.

Смажена картопля

Смаження картоплі може зруйнувати антоціани, що знижує її поживну цінність. Дослідження показують, що смаження може знизити вміст антоціанів у картоплі на 83 %. Смаження також може знизити рівень вітаміну С.

Смаження призводить до утворення кінцевих продуктів глікування - це молекули, що утворюються під час реакції цукрів із білками або жирами. Смажені продукти - картопля фрі та картопляні чіпси - містять дуже багато AGE, які можуть пошкоджувати клітини, якщо їхній рівень в організмі занадто високий. Це одна з причин, чому дієти з високим вмістом смажених продуктів підвищують ризик розвитку таких захворювань, як рак грудей і хвороби серця.

Смажені картопляні продукти часто більш калорійні, ніж картопля, приготована в духовці або на пару, оскільки містять велику кількість олії, тому часте вживання смаженої їжі може сприяти збільшенню ваги.

Картопляне пюре або запечена картопля

Картопляне пюре корисне саме по собі, але в нього зазвичай додають такі інгредієнти, як вершкове масло і густі вершки. Запечена картопля може бути доповнена сметаною, сиром або інгредієнтами з високим вмістом жиру, наприклад беконом. Додаткові інгредієнти можуть знизити загальну користь страви.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
8-03-2024, 08:34
Коментарів 0 Переглядів 1 586

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



"На Трампа сподіваймося, але люби, Боже, правду"
"Це важка, але необхідна правда, яку важко буде прийняти багатьом", - зазначає Сергій Рудик
«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.