Ціни на продукти в Україні рекордно зросли. Так, приготування борщу на порцію з чотирьох осіб обійдеться в середньому суму понад 65 гривень.
Це відноситься до страви, приготовленого за традиційним рецептом без додаткових вишукувань.
Як свідчать дані дослідження Офісу ефективного регулювання, вартість продуктів для борщу зросла на 5,52% в порівнянні з жовтнем 2020 роком.
Найбільше змінилася ціна (в більшу сторону) на такі продукти, як буряк (+62,43%), морква (+35,01%) і капуста (+34,87%).
Незначно подешевшали тільки картопля (-8,05%) і незамінна приправа до української страви (-8,04%).
Інші інгредієнти до цієї страви виросли також, але не так істотно, щоб відбитися на гаманці середньостатистичного українця.
За даними Держстату, товари першої необхідності зросли в ціні на 11% порівняно з аналогічним періодом 2020 року.
Однак, як стверджують експерти, продукти в Україні продовжать дорожчати і в листопаді.
Ключові причини зростання цін на продукти - подорожчання енергоносіїв, зернових культур і корму, а також ситуація на світових ринках.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
31-10-2021, 20:50
0
2 522