МОЗ оприлюднило власні вимоги та рекомендації щодо нового навчального року.
Вимоги щодо проведення першого дзвоника (МОЗ)
- організувати урочистості просто неба (на подвір’ї школи, тощо);
- намагатися під час них не змішувати дітей різних вікових груп/класів;
- слідкувати за дотриманням фізичного дистанціювання – 1,5 метри;
- утриматися від організації масових заходів та запрошення розважальних колективів, які не є співробітниками школи;
- уникати утворення натовпу та максимально скоротити час проведення заходу.
Вимоги щодо організації освітнього процесу (МОЗ)Для педагогів та персоналу- допуск до роботи вчителів та персоналу здійснюється за умови наявності респіратора або захисної маски;
- не допускаються до роботи співробітник з температурою вище 37,2 або з ознаками ГРВІ. Якщо такі симптоми з'явилися ще вдома, то на роботу виходити не можна;
- усі працівники закладу забезпечуються захисними масками із розрахунку 1маска на 3 год. роботи, притому маски мають бути в наявності із розрахунку на 5 робочих днів, у т.ч. на 1 робочу зміну – безпосередньо на робочому місці;
- усі співробітники, спілкуючись між собою, повинні бути в масках;
- в процесі викладання вчителям рекомендовано використовувати захисні щитки.
Для учнів- для учнів 1-4 класів вхід та пересування приміщеннями закладу дозволяється без використання масок;
- для учнів старше 12 років вхід та пересування приміщеннями закладу дозволяється в масках. Маски можуть не використовуватися під час уроку;
- в разі виявлення ознак ГРВІ, за відсутності батьків, учень одягає маску та має бути ізольований в спеціальне приміщення; треба невідкладно інформувати батьків; приймається узгоджене рішення щодо направлення дитини до закладу охорони здоров’я; У класному приміщенні проводиться провітрювання поза графіком та дезінфекція висококонтактних поверхонь;
- у разі підтвердження випадку коронавірусної хвороби COVID-19 в одного з учнів, всі інші учні класу визнаються такими, що потребують самоізоляції.
Щодо харчування- при організації харчування необхідно забезпечити відстань між столами не менше 1,5 м та розміщення за столом не більше 4-х осіб;
- працівник їдальні, який видає страви або здійснює розрахунок, повинен бути забезпечений: захисною маскою або респіратором та захисними окулярами, або захисним щитком, а також одноразовими рукавичками;
- питний режим учнів організовується з допомогою використання індивідуальних ємностей для рідини або фасованої питної продукції.
Також рекомендується- графік допуску повинен бути сформований таким чином, щоб запобігати утворенню скупчення учнів. Треба, за потреби, користатися запасними входами/виходами у закладі освіти;
- вхід та перебування в закладі батьків дозволяється за умови використання масок, проведення термометрії та попереднього узгодження з керівником закладу;
- на всіх входах до закладу організовуються місця для обробки рук антисептичними засобами, позначеними яскравим вказівником про правила та необхідність дезінфекції рук;
- пересування учнів між аудиторіями повинно бути мінімізоване;
- за можливості, забезпечити проведення занять з окремих предметів на відкритому повітрі;
- після кожного заняття проводити провітрювання впродовж не менше 10 хв. та забезпечити безпеку дітей;
- у санітарних кімнатах потрібно забезпечити наявність рідкого мила та паперових рушників (або електросушарок для рук);
- у кінці учбового дня необхідно провести прибирання і дезінфекцію поверхонь (в тому числі дверних ручок, столів, місць для сидіння, тощо).
Що заборонено
- використання багаторазових рушників у санітарних кімнатах;
- функціонування питних шкільних фонтанчиків на території школи;
- організація мультипрофільного харчування за типом "шведського столу" та шляхом самообслуговування на період карантину.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
1-09-2021, 18:49
0
1 444