RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Коломойський і Пінчук програли суд Приватбанку і НБУ

Національний банк України (НБУ) і державний Приватбанк виграли апеляційний розгляд у судовій справі Нікопольський завод феросплавів (НЗФ) проти держави. В рамках нього НЗФ хотів врятувати свої 64 вагона від примусового стягнення Нацбанком.

Так, 16 серпня 2018 року Київський апеляційний господарський суд задовольнив апеляційні скарги Приватбанку і НБУ і скасував рішення Господарського суду Києва від 1 грудня 2017 року у даній справі, пише finclub.

"Відмовити в задоволенні позовних вимог (НЗФ. - ред.) в повному обсязі", - йдеться в судовому рішенні.

НЗФ звертався до суду з позовом про визнання незаконною бездіяльності та зобов'язання здійснити дії. Завод стверджував, що незаконна бездіяльність НБУ виражалася в неприйнятті регулятором від Приватбанку виконання зобов'язання (погашення заборгованості) за кредитним договором №19 від 24 жовтня 2008 року, який уклали відповідачі, і зобов'язанні Приватбанку погасити заборгованість за цим договором, а НБУ - прийняти від банку виконання зобов'язань щодо її погашення.

Госпсуд Києва 1 грудня 2017-го задовольнив тільки одну вимогу: він зобов'язав Приватбанк погасити кредит рефінансування, оскільки у держбанку були фінансові можливості для цього, а НБУ не здійснював дій щодо примусового стягнення боргу.

НЗФ виступає іпотекодавцем за цим кредитом рефінансування.

Приватбанк і НБУ апелювали до того, що самостійне погашення банком кредиту рефінансування може привести до втрати ліквідності Приватбанку, а інтереси і права НЗФ не порушувалися.

В рамках договору №19 Приватбанк 24 жовтня 2008 року отримав рефінансування на 3,41 млрд грн під 15% річних до 23 жовтня 2009 року. У 2010 році договір був переписаний: сума боргу знизилася до 3,31 млрд грн, ставка виросла до 17,3%, а термін погашення - до 23 жовтня 2015 року. У 2014 році в договір знову внесли зміни: Приватбанк мав повернути 3,4 млрд грн до 23 грудня 2016 року.

У 2015 році НЗФ, афілійований з акціонерами Приватбанку на той момент - Ігорем Коломойським і Геннадієм Боголюбовим, вніс своє майно (64 залізничні вагони) в забезпечення за цим кредитом. Ставка по кредитах була підвищена до 21,5-29,25%.

У грудні 2016 роки держава стало власником Приватбанку, який 23 грудня не виконав умови кредитного договору. Тому у банку утворився борг, який на 25 вересня 2017 року становив 2,6 млрд грн по тілу кредиту та 56 млн грн - відсотки.

Приватбанк ще 17 лютого 2017 року електронним листом повідомив НБУ про готовність погасити борг на суму 893,8 млн грн, але НБУ не горів бажанням отримати ці гроші.

"У відповідь на зазначений лист Національний банк України висловив застереження про зменшення, в результаті такого погашення, обсягу відповідальності фінансових і майнових поручителів за зобов'язаннями Комерційного банку Приватбанк перед НБУ, що, в свою чергу, може мати негативний вплив на здатність Приватбанку досягти прийнятих умов реструктуризації корпоративного кредитного портфеля і структури забезпечення по ньому. НБУ вважає неприпустимим зменшення обсягу відповідальності фінансових і майнових поручителів їй за рахунок наданої Приватбанку державної фінансової підтримки", - зазначено в рішенні суду.

Але вже 21 серпня 2017 року НБУ повідомив Приватбанк, що він повинен протягом 30 днів заплатити борг в 2,6 млрд грн, інакше він зверне стягнення на заставне майно - вагони НЗФ екс-власників Приватбанку.

Суд прийшов до висновку, що НБУ не заважав Приватбанку погасити рефінансування, а норма про списання заборгованості банку з його рахунку є правом, а не обов'язком НБУ. Саме тому відмова Приватбанку погасити борг дав можливість НБУ стягнути заставне майно за цим кредитом, а не списувати кошти з коррахунку Приватбанку.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
27-08-2018, 13:36
Коментарів 0 Переглядів 1 309

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.