RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Морозиво не врятує: як охолодитися і що пити у спеку

Холод, який нам передасть 100 грам морозива, несуттєвий – адже ми важимо десятки кілограм. Зате воно дасть нам енергію, а отже – тепло.

Наукова блогерка Дарія Прокопик разом з очільницею міністерства охорони здоров’я Уляною Супрун розповідають про те, як охолодитися у спеку і чому морозиво не надто допоможе.

"Приємні відчуття від морозива пов’язані, передусім, із його смаком. А свіжість від льодів чи холодної води - із дією холоду на рецептори ротової порожнини і позбавлення нас відчуття спраги.

Щоб відчути прохолоду, нам слід охолодити шкіру, а не шлунок. А шкіра охолоджується, коли з неї випаровується волога, наприклад, піт.

Експериментально доведено, що тіло реагує на холодну воду зменшенням потовиділення, а отже - гірше охолоджується і зберігає тепло. Натомість, гарячий чай додає нам тепла, і цим самим змушує надмірно пітніти. Якщо погода суха, вітряна, ми не щільно одягнені, тоді піт буде вільно випаровуватись і дарувати шкірі жадану прохолоду.

Чаю багато споживають в тропічних та пустельних регіонах світу. Хоч міф про крижану воду не витримав перевірки фактами, зате традиції підтверджують дані сучасних експериментів.

У вологі чи геть безвітряні дні, чи коли на вас багато одягу, цей трюк із чаєм чи теплою водою може не спрацювати. Тоді радять пити прохолодну воду. Холодну воду варто також пити людям, що не пітніють через власні фізіологічні особливості.

В будь-якому разі, спекотна погода означає зростання вашої потреби у питві. Зазвичай, доросла людина втрачає із потом 0,5-1 л рідини на добу. А в спеку втрати можуть сягати 1-1,5 л на годину. Тому неодмінно подбайте про воду або чай напоготові. Слід відновити не лише запаси рідини, але й іонів. Від солодких напоїв краще утриматись - вони сприяють розвитку карієсу і годують нас порожніми калоріями. ВООЗ наголошує на шкоді підсолоджених напоїв", - ідеться в дописі.
Редактор: Марина Кавкало
17-06-2018, 22:51
Коментарів 0 Переглядів 1 404

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі
Через теплу погоду тюльпани розквітли майже на 20 днів раніше


“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Навіщо сушити голову марними переживаннями, якщо ще до настання свят встигаєте взяти участь у практичних майстер-класах із великодньої випічки на дріжджах та заквасці — "Пасхальна випічка – Panettone" та "Сучасні традиції Великодня" від професійної кулінарно-кондитерської школи Chef Arts School.