RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Речі з "Іловайського котла": З’явилися подробиці про моторошну знахідку

Депутат Криворізької міської ради, почесний куратор батальйону "Кривбас" Микола Колесник розповів про подробиці виявлення у Дніпропетровській області мішків з речами бійців з "Іловайського котла".

Як повідомив Колесник "Укрінформу", після трагічних подій 2014 року в "Іловайському котлі" залишки тіл загиблих та їхні особисті речі перевозилися у Дніпропетровську область.

"У моргах тіла, особисті речі, одяг, опис, окремий мішок - повинні були розбирати. У даному випадку керівник Таромського райвідділу поліції на той час забрав мішки з моргу з залишками речей, речами та одягом і мав провести детальний опис речових доказів. А потім, чи то йому стало моторошно, чи що, він взяв кілька бомжів і на "Газелі" ці мішки привіз на територію фермерського господарства, начебто для просушки", - розповів Колесник.

Там, за його словами, "були каски прострелені з половинами черепів, у берцях десь кістки були. Все це довго лежало, з господарства дзвонили у відділ, аби звідти приїхали і забрали. Але ж ні, так ніхто й не з'явився".

"З'явився трупний запах. Ці мішки почали розтягувати дикі собаки, бомжі крали речі, тому в фермерському господарстві склали ці мішки й прикопали шаром землі. Врешті, знаючи, що я переймаюся долею "Кривбасу", подзвонили мені", - розповів депутат.

За словами Колесника, він домовився з групою з евакуації місії "Чорний тюльпан", яка працювала по Кривому Рогу. Взяли кінооператора, апаратуру, спеціальні костюми і приїхали сюди перевірити, бо не вірили, що таке може бути.

"На другому штику лопати ми знайшли медаль батальйону "Кривбас" і дві пари берців, а потім почали копати, бо шар грунту був досить великий. Попросили трактор ковшем копнути. Коли він це зробив, ми побачили мішки, побачили форму "Правого сектору", батальйону "Миротворець" з жовтими скотчевими іловайськими пов'язками. Ми припинили всі роботи, я особисто зателефонував у "102", особисто керівництву поліції області, ми дочекалися приїзду слідчо-оперативної групи, якій дали пояснення", - повідомив депутат.

За його словами, вже потім, коли перебирали речі для опису, були знайдені й хрестики, дитячі листи, радіостанція.

"Запах такий стояв, що я досі не можу ні їсти, ні пити. Ми все зробили для того, щоб задокументувати, зробити фото й відео і тих мішків, у яких все це було, і тих, в які перекладались речові докази. Тепер слово за поліцією, внесення до ЄРДР та вивчення усіх обставин. Але мене хвилює ще й те, чи немає ще десь таких поховань наших хлопців або їхніх частин тіл. Якщо це взяти як прецедент, добре, якщо це був такий виняток із правил, а якщо таке ставлення було наших напівсепарських поліціянтів до іншого, то невідомо що ще ми можемо знайти. У мене немає довіри, я буду шукати й далі. Мені будуть допомагати серйозні люди, але я не зупинюся, поки не буду впевнений, що ми знайшли все", - зазначив Колесник.

Він додав, що їх взагалі не слід було закопувати, а ідентифікувати, брати ДНК і потім робити кремацію, просто спалювати, а не викидати на смітник. "Ці речі повинні, мабуть, ми поховати з військовими почестями. Хоч залишки кінцівок не рахуються, але оці залишки шкіри, крові, обгорілої плоті з трупним запахом - це що, не вважається тілом наших бійців?", - переконаний депутат.

Нагадаємо, напередодні у Нацполіції заявили, що факт виявлення на Дніпропетровщині мішків з особистими речами учасників Іловайського котла розслідуватиме спеціальна комісія. У Нацполіції повідомили, що знайдені речові докази у 2014 році були передані на зберігання до фермерського господарства у зв’язку з відсутністю приміщення з відповідними санітарними нормами у відділенні поліції. З яких причин упродовж тривалого терміну за вказаними речовими доказами не було прийнято законного рішення, встановить службова перевірка.

За даними розслідування прокуратури, 29 серпня 2014 року за безпосередньою вказівкою та наказом командування генерального штабу збройних сил РФ російські військовослужбовці впритул розстріляли з важкого озброєння колони українських бійців під Іловайськом.

Загинули 366 українців, 429 воїнів зазнали поранень, 300 - потрапили в полон.
Редактор: Юрій Коверзнєв
17-05-2018, 14:35
Коментарів 0 Переглядів 1 999


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!