Національний банк України пояснив, чому інфляція в 2017 році перевищила цілі, встановлені регулятором. Зокрема, зазначають в НБУ, це сталося через більш помітне подорожчання продуктів та відновлення споживчого попиту внаслідок підвищення зарплат та пенсій.
Про це йдеться в повідомленні на сайті НБУ.
"Інфляція за підсумками року відхилилася від цілі головним чином через дію чинників, на які Національний банк не міг вплинути за допомогою інструментів грошово-кредитної політики", – підкреслили в Нацбанку.
Мова йде насамперед про скорочення пропозиції окремих видів товарів через несприятливі погодні умови в першій половині року, нестабільну ситуацію у тваринництві, зростання світових цін та зовнішнього попиту на вітчизняні продукти харчування (зокрема, м’ясо-молочної групи).
Так, минулого року стрімко зросли ціни на овочі та фрукти після їх падіння у 2016 році. Наприклад, ціни на ягоди та яблука, окремі овочі борщового набору (моркву та буряк) зросли майже в 1,5 рази.
Натомість тривало падіння цін на цукор в результаті низьких світових цін та значної пропозиції на внутрішньому ринку, а гарний урожай зумовив падіння цін на гречану крупу.
Також на зростанні цін позначилися збільшення виробничих витрат на оплату праці, а також швидке відновлення споживчого попиту.
Водночас, зростання цін на непродовольчі товари було нижчим, ніж у минулому році – 3,3% проти 4,8%.
В Нацбанку підкреслюють, що "інфляція знижуватиметься в подальшому" внаслідок більш жорсткої монетарної політки, до якої вимушений був вдатися в середині осені.
"Нова ціль НБУ – поступове зниження споживчої інфляції до 5% у 2019 році" - йдеться в документі.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
15-01-2018, 20:17
0
1 898