Зростання цін на продукти харчування в Україні нинішнього року пов'язане з недостатнім урожаєм фруктів і овочів, а також зі збільшенням продовольчого експорту.
Про це в інтерв'ю "5 каналу" повідомив прем'єр-міністр Володимир Гройсман.
"У нас було зростання на овочі, фрукти, бо в країні не було достатнього врожаю. Чому ще ціни піднялися? Бо ми почали бути країною експортером, почали наше продовольство продавати за кордон, за валюту", - сказав він.
При цьому прем'єр-міністр зазначив, що очікує поліпшення ситуації в 2018 році.
"Але важливо що зробити? Відновлювати потужність виробництва всередині країни. Тому, я в 2018 рік, якщо стосується цін, дивлюся оптимістичніше, ніж це було в 2017 році", - сказав він.
Гройсман також зазначив, що на зростання цін на м'ясо, зокрема вплинула африканська чума (африканська чума свиней), внаслідок якої скоротилося поголів'я.
"Але зараз ми бачимо зменшення ціни на свинину. А наше завдання в 2018 році - створити механізми нагромадження м'яса в країні, і ми можемо це зробити", - сказав Гройсман.
Нагадаємо, в Україні у вересні 2017 року зафіксована інфляція на рівні 2% до попереднього місяця і 16,4% - в річному вираженні.
Національний банк очікує, що рівень інфляції в Україні на кінець 2017 року може виявитися вищим від поточного прогнозу в 9,1%, у зв'язку з чим регулятор анонсував перегляд прогнозу і можливе застосування більш жорсткої монетарної політики.
У Кабінеті міністрів прогнозують показник зростання споживчих цін на кінець 2017 року на рівні 12,9%. Ключові кредитори України - Міжнародний валютний фонд і Світовий банк - прогнозують уповільнення інфляції за підсумками поточного року до 10%.
13-10-2017, 12:30
0
2 047