RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У Міносвіти розповіли, яка буде стипендія у наступному році

Планується, що з 2017 року стипендію отримуватимуть cтуденти, які посіли найвищі місця в рейтингу, складеному вишами.

Таке бачення зміни системи стипендійного забезпечення презентувало сьогодні, 29 листопада, Міністерство освіти і науки України під час Міжвідомчої наради щодо проекту Постанови КМУ “Про внесення змін до стипендійного забезпечення”, повідомляє прес-служба міністерства.

“Це абсолютно новий - рейтинговий - підхід до визначення стипендій, які отримуватимуть студенти. А саме, кожен виш розробить свої критерії для складання рейтингу, що затверджуватимуться вченою радою університету за обов’язковим погодженням з органами студентського самоврядування університету”, - розказала міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

Міністерство також передбачає, що місце в рейтингу на 90% визначатиметься навчальною успішністю, а на 10% - критеріями, які розробить ВНЗ. Це допоможе визначити найбільш успішних студентів, навіть якщо за результатами сесії усі вони отримали однаковий середній бал.

“Зараз в проекті бюджету закладено 2,978 млрд грн на соціальні стипендії та 2 млрд грн на академічні стипендії. Ми ж пропонуємо перекинути 1,7 млрд грн з соціальних стипендій на академічні, що дозволить не лише повністю профінансувати збільшені соціальні стипендії, а й забезпечити виплату збільшених стипендій майже для половини студентів”, - наголосила Гриневич.

З 50% студентів, які отримуватимуть стипендії, планується, що 43% - отримуватимуть академічні стипендії за рейтинговою системою, а соціальні - отримуватимуть 7%.

При цьому для ВНЗ III-IV рівня акредитації мінімальна стипендія буде на рівні 1100 грн, що на 33,4% більше, ніж в минулому році. При цьому відмінники отримуватимуть стипендію на 72,9% більшу, ніж зараз - 1600 грн, тобто на рівні прожиткового мінімуму.

При розрахунках МОН зберегло сьогоднішнє співвідношення між мінімальними академічними стипендіями різних типів навчальних закладів, тому і для ВНЗ III-IV рівня акредитації, і для ВНЗ I-II рівня акредитації, і для ПТНЗ збільшення мінімальної стипендії передбачається на 33,4%.

Таким чином, мінімальна стипендія для студентів ВНЗ I-II рівня акредитації складатиме 830 грн, а для учнів ПТНЗ – 415 грн.

Більш як на 100% збільшується стипендія для кращих студентів, що навчаються на складних спеціальностях, де важко отримати високу оцінку. Зокрема, йдеться про природничо-математичні педагогічні спеціальності (вчителів хімії, фізики, біології тощо) та інші математичні, природничі та інженерні спеціальності. Для них стипендія у ВНЗ III-IV рівня акредитації складатиме 2036 грн, у ВНЗ I-II рівня акредитації – 1536 грн.

Заступник міністра фінансів Сергій Марченко на нараді наголосив, що Міністерство фінансів вже зараз дає згоду на перерозподілення видатків з соціальних стипендій на академічні у розмірі 1,4 млрд грн, а перед тим, як говорити про перерозподіл у обсягах 1,7 млрд, потрібно побачити розрахунки. При цьому він зазначив, що скоріш за все такий перерозподіл доцільний, але в постанові повинно бути визначено, що академічні стипендії отримує близько 40% студенів і не більше 50%.

Було також домовлено, що Міністерство соціальної політики надасть свої пропозиції щодо виплат соціальних стипендій визначеним категоріям громадян. “Ми зацікавлені, щоб академічні стипендії були більшими за соціальні, щоб студенти з визначених категорій громадян не втрачали мотивації до успішного навчання”, - зазначила перший заступник міністра соціальної політики Ольга Крентовська.

МОН представило й алгоритм, за яким здійснюватиметься перехід від чинної системи стипендійного забезпечення до нової. “Все просто, якщо студенти здають зимову сесію в грудні, стипендію за новими правилами вони отримають вже в січні 2017 року, а якщо сесія в січні – нова стипендія буде в лютому, при цьому ці студенти отримають за січень стипендію за старими правилами”, - пояснила міністр Гриневич.
Редактор: Юрій Коверзнєв
29-11-2016, 20:50
Коментарів 0 Переглядів 2 581

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.